Знайдено перший у світі вівтар божеству найзагадковішого народу Європи (фото)

27.06.2024   01:30    1469

Археологи виявили вівтар римської епохи на території гірського монастиря в Північній Іспанії. Він присвячений загадковому божеству Ларрахе.

Під час розкопок у монастирі на горі Арріаунді у Північній Іспанії археологи виявили вівтар римської епохи, присвячений давньому баскському божеству Ларрахе. Ця знахідка, датована I століттям н. е., має важливе значення для вивчення релігійних практик васконів, одного з найзагадковіших народів Європи, пише Arkeonews.

Останні новини:  У Норвегії знайшли поховальний корабель вікінгів

 

Цей вівтар є одним із чотирьох відомих вівтарів, присвячених Ларрахе, але він виділяється як єдиний зразок, знайдений під час археологічних розкопок. Артефакт виявили на дні колодязя на території монастиря Донезтебе. Під час дослідження артефакту вчені знайшли напис:

VAL(eria) V[i]

TEL.LA

M(erito?) LA R

Останні новини:  До Землі наближається найбільший за 125 років астероїд

A HE VO(tum)

L(ibens) S(olvit)

вівтар, васкони, баскси, відкриття, монастир, археологи, археологія, знахідка, річка, колодязь, божество, історія Fullscreen
Фото: Aranzadi Science Society

Присвята на вівтарі зроблена жінкою, на ім’я Валерія Вітелла, і в ній ідеться: «Валерія Вітелла виконує свою обітницю Ларрахе вільно і заслужено».

вівтар, васкони, баскси, відкриття, монастир, археологи, археологія, знахідка, річка, колодязь, божество, історія Fullscreen
Фото: Aranzadi Science Society

Гора Арріаунді, заселена людьми від римської епохи до сучасного періоду, знаходиться в долині річки Гуліна, недалеко від Памплони. Захищений південний мис і вид на басейн Памплони, зробили її важливим місцем впродовж всієї історії, на що вказують залишки римської інфраструктури та пізніший монастир, присвячений Святому Стефану.




Про Ларрахе відомо небагато. Про поклоніння божеству свідчать лише три інші вівтарі. Північне розташування цієї знахідки розширює відоме географічне поширення поклоніння цьому загадковому божеству.

Останні новини:  Вчені визначили, від якої хвороби страждав Влад Цепеш, відомий як Дракула