Науковці з’ясували, як навчалися султани та наложниці в Османській імперії

29.06.2024   19:30    1986

Науковці розповіли, як здобували освіту султани та їхні наложниці в Османській імперії, пише Успіх in UA.

Султанські сини – шехзаде у віці 4 років, 4 місяців та 4 днів йшли вперше до школи, адже вважали, що саме цей вік у дітей є найсприятливішим для початку навчання. У той день для них влаштовували справжнє свято.

За свідченнями османських літописців, невістка султани-українки Хатідже Турхан (Надії з Поділля) – грекиня Гюльнуш влаштувала урочисту церемонію для свого чотирирічного сина Мустафи, якого вбрали у мініатюрний каптан і тюрбан із великим алмазним соргучем (брошкою) та пір’ям чаплі.

Він верхи на жеребці проїхав на чолі урочистої процесії навколо султанського палацу під схвальні вигуки й читання молитов батька – Мехмеда ІV, його духівників та сановників, повідомляє history.rayon.in.ua.

Такі церемонії першого дня навчання османи влаштовували й для дітей зі звичайних родин, яким виповнилося 4 роки, 4 місяці й 4 дні.

Науковці з'ясували, як навчалися султани та наложниці в Османській імперії

Для цього їх вбирали у святковий одяг, а потім у супроводі батьків та чисельних родичів вели до початкової школи Корану – сиб’ян мектебі, які зазвичай функціонували при мечетях членів султанської родини, знаних візирів, інших сановників та служників.

У натовпі рідні проголошували молитви й побажання успішного навчання. На це діти реагували вигуками «Амінь». Тому така процесія отримала в народі назву «Молитовної церемонії» або ж «Амінної ходи».

Останні новини:  В якому віці людина почуває себе найбільш нещасною: результати дослідження вчених

У султанській родині шехзаде віддавали на навчання до наставників – відомих мудреців та вчених, зазвичай із класу духовенства, які викладали у палаці. Так, першим учителем майбутнього султана Сулеймана, який народився в Трабзоні, а потім став намісником кримської Кафи (нині – Феодосія) був Молла Хайретдін-ефенді.




Коли ж Сулейман у 17 років переїхав до Маніси, то там його наставляв на шлях істинний Касим-ефенді. Останній зі сходженням на трон підопічного 1520 року отримав посаду візира ради Дивану.

Прикметно, що батько султана Сулеймана, Селім І Явуз (Грізний) у молодості ледь не щороку змінював наставників. Вважають, що це – через його суворий норов та високі вимоги до вчителів.

По кілька наставників було і у синів султана Сулеймана. Найвідомішим із них став Лала (у перекладі – «Наставник») Мустафа, який навчав шехзаде Баязида. Він на догоду його старшому братові Селіму підбурював свого підопічного до повстання.

Науковці з'ясували, як навчалися султани та наложниці в Османській імперії

Невдовзі султан Сулейман наказав стратити свого бунтівного сина Баязида. Зі сходженням на трон його брата Селіма ІІ (Рудого), Лала Мустафа став візиром ради Дивану, а потім отримав найвищу посаду великого візира.

Щодо програми навчання шехзаде, то на початках до обов’язкових предметів належали три східні мови. Рідною була османська, якою розмовляли й вели державну документацію. Арабську шехзаде вивчали задля читання Корану, а перську – для ознайомлення з найкращими зразками іранської поезії.

Останні новини:  Китай розкрив плани вивчення далекого космосу

Водночас їм викладали дисципліни ісламського богослів’я – келам (мусульманська догматика або схоластична філософія), фікх (мусульманська юриспруденція) та тафсір (тлумачення Корану й суни).

А ще була історія, географія, математика, каліграфія й подекуди астрономія. Адже при дворі султанів часто працювали астрономи, які читали зірки заради отримання прогнозів на майбутнє.

Окрему увагу приділяли поетичним заняттям. Тому не дивно, що у ХVI та ХVII століттях султани та їхні сини під літературними псевдонімами майстерно писали вірші, укладаючи їх у збірки східної поезії – дивани.

Навчання було обов’язковим не лише для нащадків султанів, а й їхніх наложниць. Адже вважали, що жінки та матері правителів Османської імперії мали бути освіченими. Саме тому наложниці протягом двох–трьох років відвідували гаремну школу порядності та моралі.

Серйозну увагу вчителі – зазвичай старші жінки та євнухи приділяли читанню Корану, вивченню арабської, османської та перської мов, а також літератури. Наложниць також навчали музиці (грі на сазі, кануні та зурні), співам і танцям, кулінарії, гаптуванню, придворному етикету та мистецтву дарувати насолоду чоловікові.

Відповідно до успіхів із того чи іншого предмету, вони отримували фах або ж адміністративну посаду в султанському гаремі.

Останні новини:  Стародавніх молюсків зі згорнутими мушлями знищило те саме, що й динозаврів: їхній секрет розкрито
Науковці з'ясували, як навчалися султани та наложниці в Османській імперії

Одні вишивали, інші грали в гаремному оркестрі, за що щодня отримували платню – від 6 до 10 акче (за сучасними розрахунками в середньому – від $18 до $30) або ж прислуговували султанській родині як служниці, отримуючи значно вищу платню – від 50 ($150) до 400 акче ($1200).

Найздібніших та найвродливіших наложниць мати султана – валіде обирала для сина у коханки. Коли ж ті народжували шехзаде, то ставали привілейованими членами султанської родини, отримуючи окремі покої, велику платню (від 700 акче, тобто $2100) на утримання, ошатне вбрання з прикрасами та прислугу.

Подейкують, що саме такий шлях пройшла султана-українка Роксолана, тобто Гюррем. Адже вона славилася своїми уміннями гарно вишивати і танцювати. Завдяки цьому й потрапила на очі 26-річному султану Сулейману, ставши матір’ю його шістьох дітей.

Її щоденна платня складала 2 тис. акче, тобто $6000. В османських архівах зберігаються любовні листи Роксолани, написані нетиповим для османського письма дрібним почерком. Через це турецькі дослідники дійшли висновку, що до потрапляння в гарем ця жінка вміла писати кирилицею.

Водночас відзначають, що в Стамбулі Роксолана осягнула надскладну османську, в основі якої арабська абетка. Відтак могла не лише грамотно писати, а й навіть віршувати цією мовою. І все це – завдяки навчанню у гаремній школі султанського палацу.