У Помпеях археологи знайшли фреску із зображенням древньої піци

29.06.2024   20:30    763

Археологи в давньоримському місті Помпеї знайшли старовинну фреску. На якій зображено те, що могло бути попередником італійської піци.

На фресці зображено плаский круглий хлібний коржик, а поруч частування – гранат і фініки. Частування приправлене спеціями, які позначені крапками жовтого та помаранчевого кольорів. Про це повідомляє археологічний парк “Помпеї”.

Останні новини:  Науковці пояснили, чому у Землі лише один супутник

Фреску знайшли в холі будинку поруч із пекарнею під час недавніх розкопок. Будівлю частково розкопали в XIX столітті, розкопки відновили в січні цього року – майже через 2 000 років після виверження Везувію. Цей коржик може бути далеким предком сучасної піци, однак йому бракує класичних інгредієнтів, щоби технічно вважатися піцою.

Останні новини:  Токсичні вічні хімікати легко вбираються через шкіру, з’ясували вчені

Помпеї ніколи не перестають дивувати. Це скриня, яка завжди відкриває нові скарби“, – сказав міністр культури Італії Дженнаро Санджуліано.

Зазначається, що в основі натюрморту – грецький ритуал гостинності, тому таця представляла подарунки, які пропонували гостям як частину традиції, що сягає елліністичного періоду. Такі зображення були широко поширені в будинках стародавнього міста Помпеї та сусіднього Геркулануму, які були знищені під час виверження вулкана Везувій у 79 році нашої ери.

Останні новини:  Вчені виростили в лабораторії дивовижні мінімізки