В Австралії виявили залишки первісної земної кори

29.06.2024   16:41    593

У Західній Австралії поблизу місця видобутку вугілля виявили залишки первісної земної кори. Її вік оцінили у майже 3,5 мільярда років, а поширення порід виявилося набагато більшим, ніж передбачалося. Завдяки тому, що знайдені зразки є одними з найдавніших відомих, вчені сподіваються з їхньою допомогою з’ясувати, що відбувалося із Землею у перші мільярди років її існування. Дослідження опубліковані в журналі Communications Earth & Environment.

Кар’єр вугільної шахти Евінгтон, де знайдено сліди 3,44-мільярднорічної кори Землі. Mindat.org

Останні новини:  Стародавніх молюсків зі згорнутими мушлями знищило те саме, що й динозаврів: їхній секрет розкрито

Чим цікаві ці давні породи?

Наша планета утворилася приблизно 4,5 мільярда років тому, й найкращим способом дослідити особливості формування Землі та її подальшої еволюції, є вивчення гірських порід та мінералів, з яких вона складається. Утім, оскільки найдавніші породи часто глибоко заховані, або змінені через вплив навколишнього середовища, вченим доводиться їх досліджувати непрямими методами. Це зокрема вивчення еродованих мінералів, збережених в осадових басейнах, використання дистанційного зондування звуковими хвилями, методів заснованих на вимірюванні варіацій гравітаційного або магнитного поля Землі, які можуть бути спричинені різними геологічними структурами.

Нові залишки первісної кори вдалося виявити вченим датуючи зерна циркону з магматичного утворення, дайки, які можуть походити з глибин щонайменше 50 кілометрів. Оскільки знайдений циркон був захищений більш стійким мінералом титанітом, який зберіг його ізотопний склад, вченим вдалося визначити його вік у 3,44 мільярда років. Знайдені породи, однак не самі найстрарші з виявлених на Землі, більш старі зразки (біля 4 мільярдів років), було знайдено в районі Мерчисон у Західній Австралії, за 700 кілометрів на північ від міста Перта. Це відкриття не тільки розширює наші знання про формування нашої планети, але і має практичне значення, оскільки допомагає визначити зони для потенційного видобутку корисних металів, які часто зустрічаються на межах блоків глибокої кори.

Останні новини:  Вчені знайшли молекулу, яка відключає старіння організму