Біоінженери створили подібну до людської шкіру обличчя для роботів

29.06.2024   14:30    863

Біоінженери створили з клітин шкіри та міжклітинного матриксу для роботів шкіру обличчя, подібну до людської. Вони також розробили метод її прикріплення до облич роботів за допомогою молекул-«якорів», щоб ті були здатними виражати емоції, зокрема усміхатися. Таке відкриття створює потенціал для створення роботів з більш людськими рисами. Про нього повідомили у журналі Cell Reports.

Останні новини:  Смертельна спека під час паломництва в Саудівській Аравії посилилася через зміну клімату

Як розробили «людську» шкіру?

Щоб зафіксувати клітини шкіри на резиновій основі, науковці використали колагеновий гель, а для кращого його формування додали плазму крові. Використання спеціальних молекулярних «якорів», які проникають в основу, не дало штучній шкірі стискатися, адже без них площа шкіри зменшилася на 84,5 відсотка за 7 днів, а з ними — щонайбільше на 33,6 відсотка.

Останні новини:  Вчені виростили в лабораторії дивовижні мінімізки

Щоб підтвердити, що штучна шкіра підходить для обличчя роботів, науковці нанесли її на 3D-форму обличчя. Шкіра виявилася стійкою до розтягування і міцно трималася на штучному обличчі після тижня культивування клітин. А на 2D-формі обличчя науковцям навіть вдалося змусити робота посміхатися, задіявши аналоги мімічних м’язів. Хоча технологія ще не ідеальна, її використання може також допомогти зрозуміти, як на людській шкірі формуються мімічні зморшки та як їм протидіяти.

Останні новини:  У Казахстані знайшли мавзолей епохи Золотої Орди