Найбільші метеоритні кратери України: де вони знаходяться

29.06.2024   09:30    785

Щороку на Землю падають мільйони космічних уламків, проте більшість з них не долітає до поверхні планети та згорає в атмосфері. Проте, більші метеорити здатні пролетіти крізь атмосферу і від зіткнення з твердою поверхнею планети утворюються кратери. Портал «Коментарі» підготував добірку про найбільші метеоритні кратери України.

Метеоритний кратер в Аризоні діаметром 1,2 км. Фото з відкритих джерел

За рік на Землю падає близько 17 тис. космічних уламків, проте досягають поверхні значно менше, а люди фіксують усього до 10 метеоритів, що впали на планету.  Більшість з них невеликого розміру та залишають незначні пошкодження, однак деякі метеорити здатні утворити гігантські кілометрові кратери, зокрема й в Україні.

Основні метеоритні кратери України знаходяться в межах українського кристалічного щита, який відзначається тектонічною стабільністю. Завдяки цьому кратери, які впали мільйони років тому можуть бути знайдені вченими попри свою замуленість. Такі давні структури, які утворились в наслідок падіння космічних об’єктів також називають астроблемами – зоряними ранами.

Останні новини:  В Австрії знайшли уламок зірки, що впала

Зеленогайський кратер

Найменший кратер України знаходиться поблизу села Зелений Гай Кіровоградської області, за що і отримав свою назву. Зеленогайський кратер має діаметр 2,5 км, а його вік становить близько 110 млн років. Кратер виявили у 1970-х роках під час дослідження територій, а потім підтвердили його завдяки процесу буріння та аналізу зібраних зразків. Зеленогайський кратер неможливо побачити з поверхні, адже він знаходиться під 60 метрами осадових порід.

Ротмістрівський кратер

Шостим за розміром кратер розташований у Черкаській області поблизу села Ротмістрівка. Метеорит впав на цю територію 140 млн років тому та утворив Ротмістрівський кратер діаметром 2,7 км. Як і Зеленогайський кратер Ротмістрівський кратер також покритий шаром осадових порід, а на його поверхні сьогодні знаходиться ставок Мочар.

Іллінецький кратер

Найдавніший кратер на території України знаходиться у Вінницькій області. 400 млн років тому поблизу сучасного села Іллінці впав метеорит вагою 40 млн тонн і діаметром 300 м, який утворив кратер діаметром 4,5 км. Перші дослідження Іллінецького кратера почали проводитись у середині 19 століття. Проте, тоді геологи вважали, що це вулканічний кратер. Лише в 1970-х роках, завдяки детальному вивченню матеріалів, було встановлено метеоритне походження астроблеми. Іллінецький кратер єдиний на території України, який частково виходить на поверхню Землі, тому його можна побачити навіть з супутникових знімків. Крім того, у 1998 році в Україні випустили марку, яку присвятила Іллінецькому кратеру.





Білилівський кратер

Ще один кратер в Україні знаходиться у Житомирські області поблизу села Білилівка. Дослідники, які вивчали астроблему називали це місце Західною структурою, адже вона знаходиться у західній частині кристалічного щита. Білилівський кратер знаходиться під землею на глибині 40-120 метрів.  Він утворився в наслідок падіння метеорита 160 млн років тому, а його діаметр складає 6,2 км, що робить його четвертим за розмірами в Україні.

Останні новини:  В Австралії вчені знайшли череп вимерлого крокодила віком 8 млн років

Тернівський кратер

Третій за розмірами метеоритний кратер в Україні знаходиться у Тернівському районі міста Кривий Ріг. Його виявили при у 1960-х роках, під час картографування території для майбутнього видобутку корисних копалин. Вік Тернівського кратера сягає 280 млн років, а діаметр становить близько 12-15 км. Проте кратер знаходиться під 50-метровим шаром алювію.

Останні новини:  Токсичні вічні хімікати легко вбираються через шкіру, з’ясували вчені

Оболонський кратер

Оболонський кратер – це другий за розмірами кратер на території України, який знаходиться у Полтавській області поблизу села Оболонь. Кратер утворився близько 170 млн років тому та має діаметр 20 км. Оболонський кратер знаходиться під понад 300 метровим шаром геологічних відкладень.

Бовтиський кратер

Бовтиський кратер — це найбільший метеоритний кратер України, який знаходиться в Кіровоградській області поблизу села Бовтишка. Його діаметр становить 25 км, а утворився він 65 млн років тому. Хоч кратер виявили у 1930-х роках, його походження вважалось вулканічним, проте в 1990-х роках було остаточно доведене метеоритне походження кратера. Бовтиська западина або Бовтиський кратер «похований» під товщею осадових порід на глибині близько 600 м.

Цікаво, що Бовтиський кратер може втрати своє звання найбільшого кратера України. На межі Волинської та Рівненської області виявлено Маневицьку кільцеву структуру, яка має діаметр 45 км. Наразі остаточно не доведено, що ця структура утворилась від падіння метеорита, а дослідження Маневицької кільцевої структури тривають.