Знайдено погруддя імператора Калігули, загублене на 200 років: у його очах бачать божевілля (фото)

27.06.2024   13:30    272

Погруддя римського імператора знайшли під час розкопок Геркуланума, спаленого під час виверження Везувію.

Стародавнє бронзове погруддя римського імператора Калігули було загублено майже на 200 років після того, як його знайшли в попелі Везувію, пише Daily Mail.

Погруддя заввишки 12 сантиметрів спочатку було знайдено під час розкопок Геркуланума — римського міста, яке зруйнувало сумнозвісне виверження Везувію 79 року н.е. Експерти припускають, що погруддя Калігули було відлито незадовго до або вже після смерті римського імператора, близько 2 тис. років тому.

Останні новини:  Біоінженери створили подібну до людської шкіру обличчя для роботів

Погруддя зображує Калігулу з високим чолом, тонкими губами та маленьким ротом, видатним підборіддям. Також експерти зазначають, що очі скульптури безпомилково передають безумство римського імператора.

калігула Fullscreen
Погруддя римського імператора Калігули
Фото: Strawberry Hill

Калігула був третім представником династії Юліїв-Клавдіїв, який був відомий своїм розгульним способом життя і кровозмішенням. Його вбили 41 року н.е. найближчі сподвижники внаслідок палацового перевороту.




«Виявлення бюста Калігули — захоплююча подія. Кожен об’єкт, який нам вдається знайти, допомагає нам краще зрозуміти їхнє таємне життя», — каже історикиня Оксфордського університету Сільвія Даволі, якій вдалося наново відшукати бюст.

Останні новини:  У гірських лісах Індії виявлено новий вид геконів
калігула, римський імператор Fullscreen
В очах римського імператора бачать безумство
Фото: Strawberry Hill

Попри те, що досі невідомо, коли було відлито погруддя, науковці точно знають, що це був перший із предметів, розкопаних у Геркуланумі в 17 столітті.

Далі погруддя Калігули в XVIII столітті подарували відомому англійському письменнику і політику Горацію Волполу.

Відомо, що Волпол захоплювався виразністю обличчя Калігули. На його думку, імператор був зображений «на початку свого божевілля».

Останні новини:  У Норвегії знайшли поховальний корабель вікінгів

Бюст Калігули, як і інші свої скарби, Волпол зберігав у своєму особняку Strawberry Hill House.

Після його смерті погруддя певний час залишалося в сім’ї Волполів, а потім було перепродано колекціонерам. Після цього слід безцінної знахідки загубився майже на 200 років.