Виявився найдовшим у Європі: чеські археологи знайшли курган віком 5300 років (фото)

27.06.2024   07:30    1225

Дослідники натрапили на стародавній курган, який виявився найдовшим зі знайдених у Європі. Всередині вчені знайшли поховання, які датуються періодом культури лійчастого посуду.

У Східній Чехії команда археологів виявила найдовший неолітичний курган у Європі. Відкриття зробили в червні, під час планових дорожніх робіт у районі Градець-Кралове, пише Arkeonews.

Розкопаний курган біля села Догаліце простягається приблизно на 190 метрів у довжину і має ширину до 15 метрів. Довгий курган належить до культури лійчастого посуду (3800-3350 рр. до н. е.), періоду, який відзначився появою подібних поховальних комплексів.

Останні новини:  Вчені встановили, коли людство здійснило критичний технологічний бум

археологи, археологія, курган, Чехія, знахідка, розкопки, поховання, артефакти, довжина, споруда, могила, неоліт FullscreenХоча надземна структура кургану втрачена через сільськогосподарську діяльність протягом століть, археологам вдалося розкопати його вхід, який залишається ідентифікованим через збережену яму і канаву.

Усередині команда знайшла два центральних поховання, які, як вважають, належать важливим особам, для яких створили курган, а також 28 додаткових могил. Ці поховання, яким, за оцінками, понад 5300 років, пройдуть подальший лабораторний аналіз для точного датування.




За словами археологів, два центральних поховання мали унікальні особливості: перше включало внутрішню конструкцію ями з водостоками та отворами для стовпів, а також керамічну посудину для жертвоприношень. Друге поховання не мало внутрішньої структури, але мало тіло, покладене на лівому боці.

Останні новини:  Таємницю Тунгуського метеорита пояснено: у Землю врізався зовсім не астероїд

Команда також виявила різні поховальні предмети, такі як фрагменти кераміки, крем’яні наконечники стріл і лезо, що вказують на тогочасні практики поховання. Знайдені артефакти схожі до подібних знахідок в Чехії та Польщі та надають цінну інформацію про давні культурні практики регіону.