Археологи знайшли рись, поховану разом із собаками в ямі римської епохи

19.04.2024   14:21    338

Археологи в Угорщині виявили дещо дивне в ямі римської епохи: скелетні рештки рисі, поховані в шарі під скелетами чотирьох собак. Ця знахідка не лише спантеличує, але й є єдиним відомим археологічним прикладом повного скелета євразійської рисі, знайденого в Європі.


Євразійська рись, вид диких котів, відомий своїми висячими вухами, пухнастим хвостом і великими лапами, сьогодні є рідкісним видовищем у Європі. Ці відлюдні тварини вважаються найпоширенішими дикими котами у світі, їх можна зустріти в лісах Західної Європи, Росії та Центральної Азії. Однак діяльність людини та полювання спустошили їхнє середовище існування в наш час, що призвело до того, що вони опинилися під загрозою зникнення.

Але, хоча їх важко знайти сьогодні, цих сором’язливих котів також важко знайти в археологічних розкопках. Це пов’язано з тим, що протягом усієї своєї історії вони уникали людей, тому натрапити на їхні рештки під час археологічних розкопок – рідкість. Насправді існує лише кілька прикладів, знайдених на розкопках в Угорщині та Нідерландах, і ці попередні знахідки є неповними.



Ось чому повний скелет рисі, знайдений у римській ямі, має таке велике значення. Вперше його було знайдено на розкопках у Замарді-Кутвельдьї-Дюло, Угорщина, у 2002 році. На цьому місці були знайдені різні знахідки, в тому числі людські рештки і пов’язані з ними артефакти, які датуються приблизно 5 або 6 століттям – близько 1 500 років тому.

Останні новини:  SpaceX відкрила бронювання місць для польотів у космос

Останки були знайдені в ямі глибиною 1,4 метра (4,6 футів) і знаходилися на дні, а собаки (два самці і дві самки) – зверху. Ці собаки були приблизно розміром з сучасну німецьку вівчарку (порода собак, яка не займається вівчарством).



Як зазначають у своєму дослідженні археологи з Інституту археології Науково-дослідного центру гуманітарних наук HUN-REN в Угорщині, які співпрацюють з колегами зі Стокгольмського університету, тварини не були покладені з якоюсь метою.

“Чотири собаки лежали на правому боці з кінцівками, більш-менш спрямованими до центру, самці і самки чергувалися. Жоден з них не виявив особливої турботи про своє розташування”.

Сама рись і черепна частина її тулуба були повернуті вліво, тоді як задні кінцівки лежали на спині з широко розставленими лапами.

“П’ять тварин не були покладені одна на одну, – додають дослідники. “Однак відносно тонкі (20-40 см) [7,9-15,7 дюймів] шари між ними вказують на те, що вони могли бути поховані одночасно або незабаром один за одним; не варто очікувати, що в закритому, відносно статичному похованні можна буде знайти сильно зменшені шари”.

Останні новини:  Науковці застосували революційний метод повітряних потоків для навчання роботів-гуманоїдів

Останній собака, похований на вершині покладу, був покладений трохи осторонь від інших, що може свідчити про те, що він був похований пізніше за інших. Під цим собакою також був шар наповнювача, який був майже вдвічі товщим, ніж між іншими тваринами.

“Якщо ці закономірності не є випадковими (а це цілком можливо), вони можуть вказувати на подальше поховання собак відповідно до певної концепції – або, можливо, взагалі без будь-якої концепції”, – пояснюють автори.

Так що ж тут відбувається? Ну, це далеко не ясно.

“Навіть якщо рись виглядає центральним елементом цього відкладення, її інтерпретація неминуче залишається спекулятивною”, – додає команда.

На рештках тварини немає жодних ознак зняття шкури, тому ми, швидше за все, можемо виключити полювання на хутрових звірів. Цілком можливо, що рись була вбита як форма боротьби з паразитами або як спортивний вид спорту, оскільки вона, ймовірно, харчувалася домашніми тваринами і дрібною дичиною. Як і у випадку з ведмедями, вбивство рисей в Угорщині було зумовлене, як зазначають автори, “майже забобонною ненавистю до хижаків”.

Останні новини:  Нова мембрана у 2 рази ефективніше виробляє електрику в гирлах річок

Також можливо, що кішка і собаки зустріли свою смерть разом у бійці. Ці тварини можуть боротися за виживання, і тому загнана в кут рись могла вбити собак, які на неї напали. Якщо це так, то боротьба могла пошкодити її шкуру, зробивши її хутро непридатним для людей. Це могло б пояснити, чому з неї не зняли шкуру.

Автори роблять висновок: “Можливі інтерпретації, таким чином, варіюються від крайнощів кидання туші паразита у випадкову яму після нещасного випадку на полюванні до елемента, присвяченого “культу рисі”, де могли бути принесені в жертву інші собаки, одночасно або послідовно. Різні комбінації мотивів могли, таким чином, призвести до численних сценаріїв між практичними/ритуальними крайнощами”.

Хоча може бути спокусливо припустити, що поховання було частиною якогось жертовного обряду, існує мало доказів на його підтримку. У ямі немає жодних ознак ритуальних символів чи інших матеріалів.

“За відсутності додаткових матеріалів, письмових або етнографічних доказів, хибні ритуальні інтерпретації не повинні бути увічнені, незважаючи на безсумнівно цікавий характер родовища Замарді”.

Таким чином, справжня природа цього поховання залишається загадкою і, на жаль, можливо, ми ніколи не отримаємо відповіді на неї.



nnews.com.ua