Опубліковано фото знайденого в Англії загадкового 12-гранника часів Стародавнього Риму

02.05.2024   07:31    2560

Археологи виявили у східній частині Англії загадковий металевий предмет часів Стародавнього Риму. За даними WP, встановити призначення «римського додекаедру» вченим не вдалося.

Зовні артефакт більше схожий на предмет із науково-фантастичного фільму, аніж на давню реліквію. За габаритами порожнистий 12-гранник співставний з кулаком. У кожній грані зроблено отвір. Усі вони різного розміру. На кожному куті багатогранника можна побачити напівсферичний виступ.

Останні новини:  Вебб виявив найвіддаленіше злиття чорних дір

У матеріалі WP зазначається, що протягом останніх трьох років у Європі було знайдено близько 130 таких артефактів. Вчені встановили, що реліквія належить до часів Стародавнього світу. Що стосується її призначення, то встановити його вони не змогли. У давньоримських текстах і фресках будь-які згадки додекаедрів відсутні.



За словами археолога Л. Гітченса, люди виявляють непідробний інтерес до загадкових знахідок, оскільки не можуть повірити в те, що у світі можуть існувати артефакти часів давньоримської епохи, призначення яких не розгадано досі. Найпопулярніша в наукових колах теорія зводиться до того, що додекаедри мали ритуальне чи релігійне призначення.

Останні новини:  Видовищна мить: блискавка влучила у вулкан під час виверження. ВІДЕО


inforoom.com.ua