Складний процес: чому партнери не передають Україні системи Patriot

29.04.2024   13:37    850

Таку думку висловив керівник Центру громадської аналітики “Вежа” Валерій Клочок, зауваживши, що загроза з боку Росії несеться у бік Європи. Нині європейці живуть пам’яттю Другої світової війни та що до неї призвело.


“Я хочу не помилитися в оцінках того, що урядовці Європи адекватно оцінюють ці загрози й відповідним чином будуть реагувати. Тому через це саме й виникають ці затримки з передачею Україні систем Patriot”, – припустив Клочок.

Останні новини:  «Нове далекобійне озброєння для України»: Вікторія Нуланд заінтригувала заявою

Якщо раніше Захід недооцінював загрозу з боку Росії, то нині він її переоцінює та перестраховується. Усе, аби по західних країнах не вдарили ракетами. Нині Європа боїться російської агресії, і тому не передає системи ППО.

Війна може підійти впритул

Водночас на це може впливати й інший фактор. Нині президент Франції Еммануель Макрон активно просуває у Європі тезу про те, що Україні треба допомагати для того, аби війна не прийшла у країни, які мають з нею кордон. Наприклад, у Румунію чи Польщу.



Коли Росія може дійсно підійти дуже впритул до цих кордонів, і тоді виклики для безпеки Європи будуть просто неймовірно великі. Це буде одним із мотиваційних факторів передачі Україні систем Patriot. Зокрема, і нещодавні масовані ракетні удари по енергосистемі України,
– додав керівник Центру громадської аналітики “Вежа”.



Росія не може завдавати ефективних та влучних ударів по різних об’єктах, як би вона цього хотіла, через наявність в України ешелонованої системи протиповітряної оборони. Утім, в української держави мало систем ППО.

Останні новини:  В України є шанс отримати ще 6 систем Patriot: заяву зробила Данія

Україні треба передавати системи ППО для того, аби вона знекровлювала можливості російського ВПК, знищуючи ракетний потенціал окупантів.

“Складний процес, але він рухається. Добре, що він рухається. Вірю в те, що ці системи будуть передані, тому що цим питанням зайнялися німці”, – наголосив Клочок.