У Німеччині будують перший у світі “безвуглецевий” цементний завод

02.05.2024   11:21    424

У міжнародній промисловій компанії Thyssenkrupp Decarbon Technologies розробили технологію “pure oxyfuel” (чисте кисневе паливо), яка дає змогу значно зменшити викиди вуглекислого газу під час виробництва цементу.

by@studioworkstock

Методика використовує чистий кисень у процесі згоряння замість атмосферного повітря і сприяє захопленню майже 100% CO2, що виділяється. За статистикою, на частку виробництва цементу і бетону припадає до 9% усіх глобальних викидів вуглекислого газу щорічно. Тепер компанія розпочала будівництво першого “безвуглецевого” заводу в Німеччині.




У технології “pure oxyfuel” атмосферне повітря в процесі горіння замінюється чистим киснем. Це робиться для того, щоб збільшити концентрацію CO2 у газах, що відходять, що полегшує їх подальше захоплення. В умовах збагаченого киснем середовища паливо згорає більш ефективно, що дає змогу домогтися майже повного згоряння і, як наслідок, високої концентрації CO2 у вихлопних газах.

Останні новини:  Нідерландські партії досягли домовленостей щодо нового уряду

Оскільки вихлопні гази містять майже чистий вуглекислий газ, їх легше обробляти і витягувати з них CO2. Цей захоплений CO2 можна потім зберігати або застосовувати в інших процесах, наприклад, у виробництві хімікатів. Крім того, отриманий газ можна використовувати як сировину в різних промислових процесах, таких як виробництво мінеральних добрив або синтетичних палив.



23 квітня 2024 року Thyssenkrupp Decarbon Technologies розпочала будівництво першого у світі вуглецево-нейтрального цементного заводу в Легердорфі, Німеччина. Згідно із заявами компанії, виробництво цементу робить значний внесок у глобальні викиди вуглецю, становлячи близько 830 кг CO2 на тонну продукції. У 2019 році тільки в Німеччині цементна промисловість виробила 20 мільйонів тонн CO2.

Останні новини:  “Думаю, він виживе”: віце-премʼєр Словаччини розповів про стан Фіцо після замаху

Роберт Габек, віцеканцлер і федеральний міністр економічних справ, наголосив на важливості декарбонізації для цементної промисловості та переходу країни на кліматично нейтральне виробництво. Даніель Гюнтер, міністр-президент федеральної землі Шлезвіг-Гольштейн, наголосив на значущості цього проєкту для енергетичного переходу в регіоні.

Цетін Назіккол, стратегічний директор ThyssenKrupp Decarbon Technologies, вважає, що від виробництва цементу неможливо відмовитися, тому в рамках боротьби з кліматичними змінами найефективніше використовувати запропоновану їхньою компанією технологію.

Останні новини:  NASA призначило першого керівника з питань штучного інтелекту


cikavosti.com