Китайська рентгенівська обсерваторія надіслала перші знімки з космосу

02.05.2024   08:31    759

Китайська космічна рентгенівська обсерваторія Einstein Probe надіслала на Землю перші знімки, отримані під час процесу калібрування своїх телескопів. Очікується, що повноцінні наукові спостереження стартують у середині червня. Про це повідомляють на сайті ESA.


Einstein Probe вирушив на навколоземну орбіту на початку цього року, на борту обсерваторії перебувають два рентгенівські телескопи – FXT (Follow-up X-ray Telescope), що вирізняється чутливістю, та WXT (Wide-field X-ray telescope), чия конструкція з 12 модулів імітує око омара, що дає змогу досягти величезного поля зору в 3600 квадратних градусів. У створенні обсерваторії брали участь Європейське космічне агентство, Інститут позаземної фізики імені Макса Планка і Національний центр космічних досліджень Франції, що дає європейським ученим право використовувати частину наукових даних.



Перші результати спостережень обсерваторії було презентовано на нещодавньому семінарі консорціуму Einstein Probe у Пекіні. Перший транзієнт, потенційний гамма-сплеск, обсерваторія побачила 19 лютого 2024 року, відтоді вона виявила 14 тимчасових джерел рентгенівського випромінювання і 127 спалахів зірок.

Останні новини:  Вчені відкрили аномально гарячу планету, що здатна нагріватися до 2300 °C

Вчені також представили рентгенівську панораму Чумацького Шляху і його околиць отриману телескопом WXT за 11 годин спостережень і накладену на знімок галактики в оптичному діапазоні. Першими цілями для FXT стало масивне кульове скупчення Омега Центавра, що може бути залишком невеликої галактики, і залишок наднової Корма А, що спалахнула близько 3,7 тисяч років тому, в центрі якого знаходиться нейтронна зірка.



Очікується, що повністю процес калібрування завершиться в середині червня, після чого стартує наукова програма, розрахована на три роки.

Останні новини:  Стародавня практика майя стала ключем до вирощування овочів на Марсі


cikavosti.com