Австралія побудує перший у світі комерційний квантовий комп’ютер

02.05.2024   11:31    265

Федеральний уряд Австралії та уряд штату Квінсленд інвестували майже мільярд австралійських доларів (600 мільйонів доларів США) у стартап у сфері квантових обчислень PsiQuantum, щоб створити перший у світі “корисний” квантовий комп’ютер.

Image by rawpixel.com on Freepik

В рамках угоди компанія PsiQuantum, що базується в Кремнієвій долині, перенесе свою базу до Брісбена.


Квантові обчислення, що розглядаються як наступний рубіж комп’ютерних технологій, досі були переважно приватною справою, а такі технологічні гіганти, як Google, IBM та Microsoft, інвестували мільярди в розвиток цієї технології.



Заснована австралійськими дослідниками Джеремі О’Брайеном і Террі Рудольфом, компанія PsiQuantum також пішла тим самим шляхом, коли у 2015 році зареєструвалася в Кремнієвій долині.

Проґавивши момент з великомасштабним виробництвом фотоелектрики та кремнієвих чипів, Австралія прагне, щоб технологія квантових обчислень залишилася у них.

Останні новини:  Видовищна мить: блискавка влучила у вулкан під час виверження. ВІДЕО

Тому її уряд інвестує в стартап, який хоче створити квантовий комп’ютер.

Квантовий комп’ютер

Хоча компанії, що займаються створенням квантових комп’ютерів, припускають, що наступне покоління комп’ютерів буде швидко вирішувати проблеми, їхні початкові спроби продемонструвати його роботу досить далекі від реальних проблем.



Кеті Фолі, головний науковець Австралії, розповіла ABC Radio Brisbane, що квантові комп’ютери незабаром стануть частиною нашого повсякденного життя і революціонізують те, як ми вирішуємо такі проблеми, як пошук маршрутів для вантажних автомобілів, організація роботи портів або управління логістикою для Олімпійських ігор, запланованих у Брісбені на 2032 рік.

PsiQuantum заявляє, що створить перший у світі “відмовостійкий” квантовий комп’ютер, який не матиме помилок, на відміну від інших квантових комп’ютерів, що будуються сьогодні. Це зробить квантові комп’ютери корисними для оборонних і промислових дослідницьких програм.

Останні новини:  У кістках неандертальців виявили найстаріші відомі людські віруси

Чим відрізняється технологія PsiQauntum?

Індустрія квантових обчислень також зосереджена на зменшенні помилок і прагне досягти цього шляхом створення квантових комп’ютерів з більшою кількістю фізичних кубітів.

Підхід PsiQauntum також схожий, але замість того, щоб використовувати надпровідники для побудови квантового комп’ютера, компанія використовує підхід, заснований на термоядерному синтезі, де фотони служать кубітами і обробляються на напівпровідникових чіпах, подібно до сучасних комп’ютерів.

Silicon Photonic Wafer (Zoomed) Credit: PsiQuantum

Планується, що перший квантовий комп’ютер компанії матиме мільйон фізичних кубітів і працюватиме з використанням кріогенного охолодження.

Террі Рудольф, один із засновників PsiQuantum, розповів ABC Radio Brisbane, що дослідники з Квінсленду працювали над розгадкою фізики квантових обчислень протягом 25 років. Але лише в останнє десятиліття ці проблеми стали вирішуваними.

“Навіть якби ми перетворили весь кремній Сонячної системи на класичний комп’ютер, ми б ніколи не змогли вирішити багато проблем, – сказав Рудольф в інтерв’ю виданню. “Але з квантовим комп’ютером кроків, необхідних для вирішення проблеми, було б набагато менше”.

До 2027 року компанія матиме установку розміром зі склад до 2027 року.

Останні новини:  У Польщі знайшли скарби відомого афериста XVIII століття

Квантовий комп’ютер утилітарного масштабу представляє можливість побудувати нову, практичну основу обчислювальної інфраструктури і, таким чином, запалити наступну промислову революцію”, – сказав професор Джеремі О’Брайен, генеральний директор PsiQuantum, в прес-релізі.

“Ця платформа допоможе вирішити сьогоднішні неможливі проблеми і послужить інструментом для розробки рішень, які нам так необхідні, щоб захистити наше майбутнє”.


cikavosti.com