Чому зебрам не потрібні смужки – відповідь вчених

01.05.2024   22:45    1738

Гіпотеза про те, що смужки слугують зебрам для маскування здавалася настільки логічною, що довгий час її не перевіряли. А коли все-таки перевірили, з’ясувалося, що вона не вірна. Смугасте забарвлення не допомагає зебрам маскуватися і не служить засобом впізнати родичів на відстані.


@wirestock

Дослідники з Університету Калгарі (Канада) 2016 року провели серію експериментів, щоб з’ясувати, як головні вороги зебр – леви і плямисті гієни – розрізняють їхню смугасту шкуру при денному світлі, в сутінках і в безмісячну ніч. Учені модифікували цифрові зображення зебр за допомогою різних фільтрів, щоб побачити, як сприймають цих тварин леви, гієни та інші зебри.



Виявилося, що в лісі побачити зебр удень більш ніж із 50 метрів, а в сутінках із 30 метрів здатні лише люди, вороги ж зебр на такій відстані їх ще не бачать. Безмісячної ночі ні ті, ні інші не розрізняють смугастих тварин навіть з 9 метрів. При цьому хижаки відмінно розпізнають своїх жертв за запахом.

Останні новини:  Вчені пояснили, чому сонячний шторм викликає інтенсивні полярні сяйва

Таким чином, вчені спростували теорію про те, що смужки допомагають зебрам маскуватися в лісі, імітуючи просвіти між стовбурами дерев. Що стосується рівнинної місцевості, то тут хижаки розрізняють зебр так само добре, як будь-яких інших тварин з рівномірним забарвленням.



Під час експериментів не підтвердилося і припущення про те, що чергування кольорів на шкурі дає змогу зебрам побачити родичів на великій відстані. Вчені встановили, що успішніше за інших розпізнавати представників свого виду можуть різні тварини, зокрема не смугасті.

Останні новини:  Вчені розкрили головний секрет ілюзіоністів

5 цікавих фактів про зебр

  1. Зебри – швидкі та витривалі бігуни, здатні розвивати швидкість до 65 кілометрів на годину і долати значні відстані протягом дня.
  2. Забарвлення кожної зебри унікальне, як відбиток пальця людини.
  3. Молоді зебри досягають статевої зрілості приблизно у віці двох років. Вагітність триває близько 12 місяців, після чого з’являється один або два нащадки.
  4. При народженні дитинча зебри важить близько 30 кг, а його висота в холці становить приблизно 90 см.
  5. У середньому тривалість життя зебри в дикій природі становить близько 30-40 років.
Останні новини:  Науковці виявили загадкову структуру у космосі, що руйнує уявлення про еволюцію Всесвіту


cikavosti.com