Між рф та Вірменією назріває новий конфлікт

03.02.2024   18:49    56

Вірменія, 1 лютого, офіційно приєдналася до Міжнародного кримінального суду (МКС), викликавши цим невдоволення росії.

Тепер Вірменія зобов’язана заарештувати владіміра путіна, якщо той ступить на її територію, оскільки у березні суд у Гаазі видав ордер на арешт російського президента, звинувативши його в розв’язанні війни в Україні та незаконній депортації дітей до росії.

Останні новини:  У Пентагоні зробили заяву щодо співпраці Росії з КНДР та Іраном

При цьому, Вірменія входить до Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ), що складається з кількох колишніх радянських республік. На території країни також розташована постійна російська військова база.

Західні країни привітали ратифікацію, яка знаменує собою розширення юрисдикції суду на територію, яка тривалий час вважалася опорою росії.



«Світ стає меншим для автократа в Кремлі», — заявила глава ЄС Урсула фон дер Ляєн після рішення Вірменії ратифікувати статут.

Останні новини:   Генерал США сподівається, що Трампа не оберуть

Прессекретар Кремля Дмітрій Пєсков назвав ратифікацію Вірменією Римського статуту МКС «помилковим рішенням», а МЗС росії — «недружнім кроком».

Зі свого боку, прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян постарався розвіяти побоювання Кремля, заявивши, що рішення не спрямоване проти росії.

Проте, цей крок Вірменії продемонстрував зростаючу прірву між Москвою і Єреваном, який дедалі більше висловлює невдоволення Кремлем за його бездіяльність щодо давньої конфронтації Вірменії з Азербайджаном.




newformat.info

Останні новини:  Філіппінська армія отримала три автомобільні мости китайського виробництва, які схожі на російські ТММ-6