ЗСУ можуть отримати застарілі грецькі ЗРК «Оса»: які їх особливості

03.05.2024   00:28    537

Країни НАТО ведуть перемовини з Грецією, щоб вона передала Україні ключові системи протиповітряної оборони. Мова йде про радянські системи протиповітряної оборони ЗРК «Оса» і С-300.

Подробиці

Місцеве грецьке видання Ekathimerini повідомило, що минулого тижня на зустрічі Групи оборонних контрактів з Україною, США та країни-члени Європейського Союзу заявили, що Афінам необхідно передати Україні такі необхідні системи ППО.


Звіт надійшов через кілька днів після того, як прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс заявив, що його країна не може озброїти Україну системами ППО Patriot або С-300.

До цього часу Греції вдавалося ухилятися від закликів про додаткову допомогу, посилаючись на власні оборонні потреби.

«Нас попросили, і ми пояснили, чому ми не можемо це зробити», — сказав Міцотакіс минулого тижня, додавши, що ці системи є «вирішальними для наших можливостей стримування».

Однак через неспроможність НАТО терміново посилити протиповітряну оборону України тиск на Грецію знову посилюється. Грецька щоденна газета повідомила, що системи протиповітряної оборони малої та середньої дальності, включно з радянськими часами «Оса», французькими системами Crotale і американськими системами Hawk, є серед елементів в останньому списку запитів України від Греції. Окрім цього, наша країна також запросила запчастини для F-16, які повинні надійти в майбутньому.



В останні місяці грецькі ЗМІ повідомили, що США та ЄС підтримали запит України щодо систем ППО С-300 на озброєнні Греції. Однак Афіни поки що відхилили цей запит, посилаючись на важливість системи для національної системи ППО на тлі загроз з боку Туреччини.



Однак Україна запросила у Греції іншу систему протиповітряної оборони радянських часів, яка заслуговує на увагу. У березні 2022 року американське видання Wall Street Journal повідомило, що США таємно відправляють систему в Україну разом з іншим обладнанням, яке вони отримали за секретною програмою.

Останні новини:  Погода в Україні зміниться: синоптик розказала, до чого готуватися

SA-8, або ЗРК «Оса», розроблений у 1960-х роках, знову в центрі уваги.  Незважаючи на те, що це архаїчна система протиповітряної оборони, дальність дії якої не така значна, як у інших зенітних ракет українського арсеналу, ЗСУ вони будуть явно необхідні в майбутньому.

Радянський Союз розробив 9K33 «Оса», також відомий в країнах НАТО як SA-8 Gecko, як тактичну систему зенітно-ракетної оборони малої дальності, малої висоти та високої мобільності.

Останні новини:  В Україні заборонять продавати товари з низьким класом енергоефективності

Радянська армія розгорнула «Оса» в 1971 році, а морська версія системи «Оса-М» (SA-N-4 Gecko) була розгорнута в 1972 році. З того часу система була модернізована, щоб зберегти її актуальність протягом багатьох років. Оновлені варіанти – це ракетні комплекси «Оса-АК» (SA-8B Gecko Mod-0) і «Оса-АКМ» (SA-8B Gecko Mod-1).

Ракетний комплекс «земля-повітря» встановлено на шестиколісній десантній транспортній установці та радіолокаційній установці БАЗ-5937. Ця машина має систему ядерного, біологічного та хімічного (ЯХБ) захисту та може вмістити до п’яти членів екіпажу.

Універсальні транспортні засоби БАЗ-5937 можуть ідентифікувати, контролювати та перехоплювати літаки самостійно або в поєднанні з радарами спостереження полку. Система може підготуватися до бою протягом чотирьох хвилин після зупинки, але не може запускати ракети під час руху. Час пуску – 26 секунд після розпізнавання цілі.

Зенітний комплекс здатний нести ракети вагою до 126 кілограмів, довжиною 3,2 метра та діаметром 0,21 метр. Ракета має 14,5-кілограмову осколково-фугасну бойову частину. Ракети першої серійної версії могли досягати максимальної дальності 10 кілометрів і максимальної висоти 5 кілометрів. Згодом ці діапазони були вдосконалені.

Останні новини:  Погода в Україні зміниться: синоптик розказала, до чого готуватися

ЗРК «Оса» використовували сирійці після ізраїльського вторгнення в Ліван у 1982 році, під час якого широкомасштабна повітряна кампанія, націлена на сирійські станції ЗРК у долині Бекаа, знищила сирійську ППО.

У рамках місії SEAD (придушення протиповітряної оборони противника) система «Оса» збила принаймні один F-4 Phantom. Однак цей військовий конфлікт, як повідомляється, виявив вразливість системи проти засобів електронної війни Ізраїлю.

Кубинський SA-8 захоплений Південною Африкою

Наприкінці 1980-х Куба випробувала панування в повітрі Південної Африки на менших дистанціях, коли розмістила кілька одиниць 9K33 «Оса» в південній Анголі. 3 жовтня 1987 року під час битви при Куіто-Куанавале південноафриканській групі 61 механізованого батальйону вдалося захопити цілий зенітно-ракетний комплекс 9K33 «Оса». Це стало першим випадком, коли сили не країн Варшавського договору змогли отримати SA-8. Тоді західні спецслужби вперше отримали унікальну можливість дослідити важливу військову систему, яку використовував Радянський Союз.


wheel-news.com