Захід заморожує активи Росії, але чи може Росія відповісти тим самим?

02.05.2024   21:31    813


Західні країни хочуть конфіскувати заморожені російські активи на суму близько 300 мільйонів доларів США по всьому світу та передати їх Україні. Росія погрожує “катастрофічними наслідками”, якщо це станеться, але її здатність завдати удару у відповідь обмежена. Про це розповідає Reuters.


Чому Росія не може завдати удару у відповідь тим самим?

  • Західні інвестиції скоротилися: Після того, як західні країни запровадили санкції у відповідь на вторгнення в Україну, іноземні активи в Росії скоротилися приблизно на 40%.
  • Багато іноземних грошей належить російським компаніям: Велика частина прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в Росії, ймовірно, надходить від російських компаній, зареєстрованих за кордоном. Особливо їх багато на Кіпрі та в Нідерландах.
Останні новини:  “Думаю, він виживе”: віце-премʼєр Словаччини розповів про стан Фіцо після замаху

Як може відповісти Росія?

  • Конфіскація активів іноземних інвесторів: Росія може конфіскувати фінансові активи та цінні папери іноземних інвесторів, які зараз зберігаються на спеціальних рахунках типу C.
  • Вплив на євро: Оскільки більшість російських резервів зберігаються в Euroclear, розташованому в Брюсселі, дії Росії можуть вплинути на євро.
  • Судові позови проти Euroclear: Росія може подати до суду на Euroclear, щоб спробувати конфіскувати готівку в депозитаріях цінних паперів в Гонконзі, Дубаї та інших місцях.
Останні новини:  Нідерландські партії досягли домовленостей щодо нового уряду

Висновок

Хоча Росія більше не може завдати удару у відповідь тим самим, у неї все ще є способи завдати Заходу економічної шкоди. Західні країни також повинні бути готові до потенційних наслідків для євро, якщо вони вирішать конфіскувати російські активи.






chasdiy.org