Потепління в Арктиці знизило рівень смертоносного пилу тропічних пустель

02.05.2024   21:33    282

Вчені з Китаю і США дійшли висновку, що глобальне потепління знижує рівень пилу в повітрі багатьох регіонів планети. Цей пил досягає північних широт із тропічних пустель.

by @jannoon028

Пил має величезний вплив на якість повітря. Причому він може генеруватися не тільки місцевим ґрунтом або викидами, а й навіть “прилітати” з далеких спекотних країн. Наприклад, щорічно в Центральну Європу потрапляє приблизно 60 тонн піску із Сахари. Днями середземноморський циклон на півночі Африки здійняв піщану бурю. З південно-західними потоками цей пил поширився на південний схід Європи.




Для жителів багатьох держав, наприклад Західної та Південної Європи, справи йдуть набагато гірше. Річ у тім, що африканський пил містить тверді частинки найрізноманітніших розмірів і може нести на собі шкідливі речовини з атмосфери, не кажучи вже про шкідливість вдихання самих частинок. Особливо небезпечний такий пил для людей, які страждають на серцево-судинні та легеневі захворювання: потрапляючи в кров, мікрочастинки пилу провокують утворення там тромбів, а ті суттєво підвищують частоту інфарктів та інсультів.



Попередні дослідження, втім, показали, що рівень запиленості повітря в окремих регіонах планети знижується – наприклад, в Індії та на більшій частині Близького Сходу. Причина цього залишалася неясною. Пролити світло на це питання спробували вчені з університетів Гонконгського баптистського (Китай), Техаського, Каліфорнійського технологічного інституту (США) та інших наукових організацій. Їхні висновки представлені в журналі PNAS.

Останні новини:  Вчені відкрили аномально гарячу планету, що здатна нагріватися до 2300 °C

Аналізуючи супутникові знімки за останні десятки років, дослідники дійшли висновку, що кількість мікрочастинок пилу над Індією, Пакистаном і низкою інших азіатських країн за період спостережень істотно знизилася. За допомогою кліматичних моделей вчені встановили і причину цієї події: різке потепління Арктики, що випереджає за темпами потепління в інших частинах планети. Внаслідок цього різниця температур між високими і низькими широтами помітно скоротилася. А це порушило стандартні вітри, що дмуть у пустельних регіонах Східної Африки та Західної Азії. Швидкість вітру в країнах Аравійського півострова істотно зменшилася, що знизило об’єм мікрочастинок піску, які вітер піднімає.

Останні новини:  Вчені розповіли, яку кількість м’яса та молока до 2050 року замінять альтернативні продукти

Крім того, автори роботи зазначили, що зволоженість ґрунту і площа листя в Західній Азії теж істотно зросла – від Аравійського півострова до Індії. Це зробило ґрунти там більш твердими, що теж знизило обсяг пилу в атмосфері. Зростання зволоження ґрунтів і площі листя в регіонах дослідники пов’язують з антропогенними викидами вуглекислого газу.

Останні новини:  Вчені віявили, що на людство очікують нові сильні магнітні бурі

У новій роботі висунуто припущення, що в разі успіху в боротьбі з антропогенними викидами СО2 рівень пилу в атмосфері досліджених регіонів знову підвищиться, а це завдасть істотної шкоди здоров’ю місцевого населення.

Виходить, уповільнення глобального потепління – палиця з двома кінцями, тому що воно викличе збільшення кількості пилу в повітрі. Це не означає, що потрібно продовжувати забруднювати атмосферу, але в такому разі, на думку вчених, потрібно боротися з опустелюванням, займатися відновленням лісів і контролювати іригацію.


cikavosti.com