Величезні роботи-бджоли не роблять мед, але вміють літати роєм: навіщо вчені їх створили (відео)

02.05.2024   21:35    1416

BionicBee допоможуть у створенні просунутих літаючих роботів, які вміють працювати як автономно, так і спільно.

Компанія Festo (Німеччина) створила робота під назвою BionicBee. Він вміє літати, повністю автономний і має натуралістичний дизайн, йдеться на сайті компанії.






BionicBee важить 34 г, має довжину 22 см і розмах крил 24 см. Корпус робота оснащений механізмом, що відповідає за рух крил, а також компонентами управління їхніми помахами з урахуванням геометрії. Безщітковий двигун, три серводвигуни, акумулятор, редуктор і чіпи також відповідають за функціонування пристрою. Алгоритми штучного інтелекту (ШІ) дають змогу регулювати частоту змахів крил для виконання різних маневрів.

Останні новини:  ГУР показало кадри вуличних боїв у Вовчанську на півночі Харківщини (ВІДЕО)

Що стосується застосування BionicBee, то про це відомо, що ці апарати були створені як експеримент з метою розвитку безпілотної автономної робототехніки, здатної працювати між собою спільно.

У середньому частота помахів крил бджоло-бота становить від 15 до 20 герц. Безщітковий двигун приводить у рух крило, що знаходиться під кутом 180 градусів, завдяки точно керованій надлегкій механічній конструкції. Що вища швидкість, то вища частота помахів крила і підйомна сила. Три серводвигуни в основі крила певним чином змінюють його геометрію, тим самим підвищуючи ефективність певних положень крила і змінюючи параметри підйомної сили.

Останні новини:  Наші розвідники показали, як нищать окупантів під час вуличних боїв (ВІДЕО)

Якщо “бджола” має летіти вперед, геометрія регулюється так, щоб підйомна сила в положенні заднього крила була більшою, ніж у передньому положенні. Це змушує корпус нахилятися вперед, і робот летить вперед. Якщо геометрія налаштована так, що праве крило створює більшу підйомну силу, ніж ліве, “бджола” перекочується навколо поздовжньої осі ліворуч і відлітає вбік.

Завдяки системі широкосмугових маяків (UWB) автономні робо-бджоли можуть збиратися в рій. UWB посилають сигнали окремим “бджолам”, які незалежно вимірюють відстань одна від одної і можуть розраховувати своє положення в просторі, використовуючи мітки часу. Щоб літати роєм, апарати слідують за маршрутами, заданими центральним комп’ютером. Для безпечного польоту без зіткнень необхідна висока просторова і часова точність. Під час планування маршруту також необхідно враховувати можливу взаємну взаємодію, спричинену турбулентністю повітря.

Останні новини:  Нейтралізує рій БПЛА одним пострілом: у Британії показали революційну систему RFDEW (відео)

Оскільки кожен робот збирається вручну, навіть найменші виробничі відмінності можуть вплинути на поведінку “бджоли” в польоті. З цієї причини BionicBee мають функцію автоматичного калібрування, щоб після короткого випробувального польоту кожен пристрій визначав свої власні оптимізовані параметри контролера. Саме так ШІ-алгоритм може визначити апаратні відмінності між окремими робами. А це, своєю чергою, дає змогу керувати всім роєм ззовні, нібито всі бджоли були однаковими.