2 альтернативні маринуванню способи заготівлі помідорів на зиму

27.06.2024   00:21    276

У коморі рівними рядами вишикувалося кілька десятків банок з маринованими помідорами, а на грядці зріє наступна партія? Перед господаркою постає питання: закатати ще десять літрів маринованих помідорів, які навіть велика родина з’їсти буде не в змозі, або здивувати домочадців чимось оригінальним?

Подробиці

Якщо навіть найсмачніші мариновані помідори набридли, а салати стоять ще з минулого року, варто випробувати кілька оригінальних способів заготівлі.

Свіжі томати взимку

Ніхто не відмовиться від свіжого помідора у розпал зими. Особливо, якщо він не з магазину, а домашій. Багато хто не знає, що зберегти плоди свіжими на тривалий термін дуже просто.

У стерильну трилітрову банку потрібно всипати столову ложку порошку гірчиці, укласти зверху сухі чисті помідори, пересипаючи кожен ряд гірчицею. Закатати. Зберігати у холодному місці.

Важливо враховувати кілька тонкощів:

  • Чим менш зрілі помідори, тим довше зберігаються.
  • Бурі закладайте в одну банку, а тільки ті, що почали міняти колір (ще зелені, але вже з червонуватим відтінком) в іншу. Так вони поступово дозріватимуть.
  • Плодоніжку краще залишити, тому що, відриваючи її, можна пошкодити місце з’єднання, а це призведе до загнивання.
  • Помідори мають бути сухі (банка та кришка теж). Особливу увагу треба приділити плодоніжці.
  • Для дезінфекції рекомендується протерти кожен плід ваткою, змоченою у горілці.
Останні новини:  Лікар перерахувала найважливіші вітаміни для чоловіків

Такі помідори зберігаються кілька місяців, поступово дозріваючи. А гірчиця оберігає їх від псування. Але все ж таки банки потрібно час від часу оглядати.

В’ялені

Цей делікатес прийшов із сонячної Італії, де користується величезною популярністю. Останнім часом він став все доступнішим на нашій кухні з появою електричних сушарок. Якщо хочете здивувати сім’ю та гостей незвичайною заготівлею, цей варіант коштує витраченого часу та сил.

Останні новини:  Усього одна особливість особистої гігієни збільшує ризик деменції на 65%

Крок 1

Виберіть подовжені м’ясисті помідори середньої величини. Розріжте навпіл, видаліть плодоніжку і розкладіть на решітку для сушіння. Підв’ялювати можна в сушарці або в духовці. Перед завантаженням у сушарку зріз кожної половинки потрібно присолити, щоб він не затягнувся сухою скоринкою, що сповільнить випаровування вологи.




В’ялити томати потрібно доти, поки при натисканні на них пальцем не перестане виділятися сік. Коли палець залишиться сухим, значить, помідори готові.

Останні новини:  Продукт проти високого тиску

Крок 2

Закип’ятити маринад: літр води та 150 г винного оцту. Можна замінити яблучним, якщо дотримання італійських традицій вам не є обов’язковим.

У киплячий маринад на 2 хвилини кинути підв’ялені томати, потім дістати, розкласти на чистому рушнику, прикрити іншим і залишити, доки зайва волога не стіче.

Крок 3

Скласти в’ялені половинки в банку, пересипаючи кожен шар спеціями на смак і заливаючи оливковою олією. Додати часник. Олія повинна покривати томати.

Через кілька днів потрібно перевірити та підлити олію, якщо її рівень знизився.

Зберігається така заготівля навіть за кімнатної температури.


uapress.kyiv.ua