Вчені знайшли сліди найдавнішої глибоководної корабельної аварії

25.06.2024   15:30    391

Під час сканування дна за 90 км на північ від узбережжя Ізраїлю комерційна компанія виявила незвичайні сліди на глибині 1 800 м. Вчені, які долучилися до їхнього дослідження, підтвердили, що це залишки судна. Про це пише Ifl Science.

Подальший аналіз показав унікальність знахідки. Це виявився торговий корабель бронзового століття. Він затонув приблизно 3 300 років тому, що робить його найстарішою жертвою корабельної аварії в глибоких водах. Досі всі затонулі кораблі цієї епохи виявляли на мілководді неподалік від узбережжя. Наприклад, найстаріше відоме затонуле судно знайшли біля грецького острова Докос, воно пішло під воду 4 200 років тому.

Останні новини:  Експерти заявили, що африканські слони перебувають на межі вимирання

Дослідники припускали, що в той час торгівля велася шляхом безпечного переміщення з порту в порт по береговій лінії. Тому нова знахідка змінює уявлення про методи морської торгівлі в бронзовому столітті. Це перший корабель цієї епохи, знайдений на відстані, з якої берега не видно. У такому разі був потрібен інший рівень навігаційних здібностей, орієнтирами слугували зірки і положення сонця.




Первісна експертиза показала, що корабель мав довжину від 12 до 14 м. Як вантаж перевозилися сотні ханаанських амфор. Вони, ймовірно, були заповнені вином і олією. Деякі з глечиків збереглися досить непогано. Як і окремі частини каркаса човна.

Останні новини:  Британський стартап презентував вирощену в лабораторії шкіру, що ідентична натуральній

Припускають, що судно загинуло внаслідок шторму або піратського нападу. Дослідники розраховують отримати більше інформації після вивчення вмісту амфор. Це дасть змогу поглибити знання про економічні та культурні зв’язки, що існували в бронзовому столітті.