У Японії виявлено новий вид викопних акул пізньотріасового періоду

28.06.2024   21:30    398

Японські палеонтологи ідентифікували новий вид акулоподібних хрящових риб на основі скам’янілих зубів, знайдених у пізньотріасовій формації Момонокі. Про це повідомляється у статті, опублікованій у Журналі палеонтології хребетних.

Новий вид отримав назву Parvodus ominechonensis і належить до роду парводів, який входить до вимерлої клади гібодонтиформ (Hybodontiformes). Ця акула існувала в епоху пізнього тріасу, приблизно 237-227 мільйонів років тому.

Останні новини:  Вчені розібралися, як вбити супербактерії

Скам’янілі зуби Parvodus ominechonensis були виявлені у прісноводних відкладеннях формації Момонокі в місті Оміне-чо на заході префектури Ямагуті. Це відкриття є особливо важливим, оскільки представляє перший відомий прісноводний вид гібодонтиформ в Японії.

Гібодонтиформи – це вимерла група акул, яка вважається спорідненою з сучасними акулами, скатами та мантами. Вони з’явилися наприкінці девонського періоду і спочатку населяли переважно морські мілководдя та лагуни. Згодом деякі види почали освоювати прісноводні середовища.

Дослідники припускають, що прісноводні парводи могли поширитися у водоймах південнокитайського регіону Пангеї після масового пермського вимирання. Знахідка Parvodus ominechonensis заповнює важливу прогалину між середньотріасовими та середньоюрськими формами гібодонтиформ.

Останні новини:  Вчені зробили роги живого носорога радіоактивними для боротьби з браконьєрством

Це відкриття розширює наше розуміння еволюції та екології древніх акул, а також надає цінну інформацію про біорізноманіття прісноводних екосистем мезозойської ери на території сучасної Японії.