Палеонтологи виявили в Аргентині нового птахоподібного динозавра

28.06.2024   18:30    452

Аргентинські палеонтологи відкрили новий вид динозавра, що належить до підродини уненлагіїн (Unenlagiinae), сімейства дромеозаврид (Dromaeosauridae). Динозавра назвали діугіном (Diuqin lechiguanae). Його відкриття проливає світло на еволюційну історію цих древніх тероподів, зазначає видання Sci.News.

Ці динозаври населяли Землю за часів сантонської доби крейдяного періоду, близько 85 мільйонів років тому, і відрізнялися довгими мордами.

Доктор Хуан Порфірі та його колеги з Національного університету Комауе підкреслюють, що уненлагііни були хижаками Гондвани й близькими родичами птахів, що робить їх ключовими для розуміння походження птахів.

Останні новини:  Вчені знайшли молекулу, яка відключає старіння організму

Більшість уненлагіїн відомі завдяки знахідкам в Аргентині, але також є знахідки в Бразилії, Чилі, Колумбії та Антарктиді. Деякі дослідження припускають, що маленький мадагаскарський теропод рахонавіс (Rahonavis ostromi) також може бути уненлагіїном.

Точаться суперечки про те, чи є уненлагіїни ранніми відхиленнями дромеозаврід або окремою гілкою уненлагіїд (Unenlagiidae). Їхня роль в еволюції птахів залишається предметом наукового інтересу. Більшість їхніх видів відомі тільки за фрагментарними скам’янілостями.

Останні новини:  NASA доручило SpaceX знищити МКС

Останки дуігіна були знайдені в геологічній формації Бахо-де-ла-Карет у Патагонії, що робить його першим уненлагііном, виявленим у цьому місці. Ця формація відома своєю багатою і різноманітною палеобіотомою, включаючи змій, ящірок, черепах, крокодилів, птерозаврів, орнітопод, зауропод і теропод.

Діугін допомагає заповнити прогалину у викопному літописі уненлагіїн, який раніше становив щонайменше 15 мільйонів років.

Останні новини:  SpaceX отримала контракт на побудову корабля, який зіштовхне МКС з орбіти

Анатомічні особливості діугіна, такі як унікальні структури на хребцях і плечовій кістці, підтверджують його відмінність від інших уненлагіїн. Крім того, сліди зубів на плечовій кістці вказують на те, що тіло динозавра могло бути з’їдено іншим хижаком, можливо, крокодилом, ссавцем або навіть іншим тероподом.