Вчені з’ясували, що буде, якщо на Землю впаде гігантський астероїд

28.06.2024   16:30    935

Вчені змогли спрогнозувати наслідки космічної катастрофи за умови зіткнення астероїда Рюгу із Землею. Це стало можливим завдяки дослідженню зразків, доставлених на Землю космічним апаратом Hayabusa2, що належить Японському агентству аерокосмічних досліджень (JAXA).

Про це повідомляють Новини Планети.

Професор Сатоші Танака з Департаменту наук про Сонячну систему JAXA презентував розрахунки на 8-й Конференції з планетарної оборони у Відні. Він наголосив на важливості таких оцінок для захисту планети, навіть якщо астероїди, як-от Рюгу, наразі не становлять загрози.

Космічний апарат Hayabusa2, запущений у грудні 2014 року, досяг астероїда Рюгу діаметром близько 900 метрів у червні 2018 року після 42-місячної подорожі космосом. Астероїд знаходився на відстані приблизно 300 мільйонів кілометрів від Землі. Окрім збору зразків, які доставили на Землю у 2020 році, Hayabusa2 висадив на поверхню астероїда кілька роверів і вистрілив у нього двома снарядами.

“Hayabusa2 успішно провів експеримент, у якому два снаряди вагою 1 кг були запущені зі швидкістю 2 км/с, утворивши кратер діаметром близько 20 метрів на астероїді”, – сказав вчений. “Для досягнення таких результатів міцність породи повинна бути дуже низькою. За нашими оцінками, щільність породи трохи вища за щільність води”.

Останні новини:  Опубліковані вражаючі знімки Землі, зроблені астронавтами місій "Аполлон" в 60-х роках

Враховуючи ці дані, астероїд Рюгу, який за останні роки наблизився до Землі на 100 тисяч км, вважається уламковим астероїдом з низькою щільністю у порівнянні з іншими астероїдами. У разі наближення до Землі, вченим доведеться діяти з великою обережністю, щоб запобігти його розпаду. Це особливо актуально для схем відхилення астероїдів, подібних до тієї, що була розроблена для місії NASA DART. У вересні 2022 року цей апарат вдарився в астероїд Диморфос, викинувши 900 тисяч кг уламків і змінивши його орбіту на 32 хвилини.

Останні новини:  У Туреччині відновили унікальні 1500-річні обладунки римського легіону

“Якби астероїд Рюгу наблизився до Землі і без втручання увійшов в атмосферу під кутом 45° зі швидкістю 17 км/с, його уламки розпалися б на висоті між 40 та 35 км над поверхнею планети”, пояснив Сатоші Танака.

Це призвело б до “повітряного вибуху”, аналогічного до того, що стався над Росією у лютому 2013 року, коли Челябінський метеорит вибухнув на висоті близько 30-25 км над Землею. Вибух супроводжувався яскравим спалахом та атмосферним ударом, еквівалентним детонації 400-500 кілотонн тротилу, що у 33 рази перевищувало потужність атомної бомби, скинутої на Хіросіму.




Челябінський метеорит спричинив поранення майже 1,5 тисячі людей, переважно через уламки та розбите скло. Це був найбільший об’єкт, що увійшов в атмосферу після 1908 року, його діаметр складав 20 метрів, що значно менше розміру Рюгу.
Источник: https://www.planetanovosti.com/vcheni-z-yasuvaly-scho-bude-yakscho-na-zemlyu-vpade-hihantskyy-asteroid

Останні новини:  Астрофізики стверджують, що розкрили таємницю подорожей у часі