Водіям розкрили ідеальний тиск у шинах: де його можна дізнатися, щоб не помилитися

28.06.2024   21:45    234

Експерт зазначив, що одна й та сама шина (однієї марки, моделі та типорозміру) може накачуватися на різних автомобілях до різного рекомендованого рівня. Правильний тиск у шинах визначається за маркою, моделлю та модифікацією машини. До того ж тиск у колесах може відрізнятися залежно і від осі автомобіля – через розподіл ваги між осями транспортного засобу, його налаштуваннями шасі та з інших причин.

«Інформацію про рекомендований тиск у шинах можна знайти в керівництві з експлуатації ТЗ, а також (як шпаргалку) на стікерах/наклейках/табличках на торцях водійських дверей або середньої стійки автомобіля, в інших випадках – на внутрішній стороні люка бензобака. У більш сучасних автомобілях на таких табличках вказані і всі рекомендовані типорозміри шин, і рекомендований тиск для кожної розмірності шин для різних осей, причому як при частковому завантаженні автомобіля, так і при повній спорядженій масі».

Варто зазначити, що інформація про максимально допустимий тиск позначається і на самій шині – маркуванням MAX Pressure. Але потрібно мати на увазі, що це – показник граничного тиску, який допустимий для конкретної шини, і накачувати покришку до цього рівня, а тим більше вище за нього – не варто. Під час експлуатації шини з таким максимальним тиском вона швидше зношується, і конструкція покришки може руйнуватися.

«Тиск повітря в шинах прямо впливає на безпеку їзди, зношування гуми, а також на витрату палива автомобіля. Безпека їзди на автомобілі багато в чому залежить від площі плями контакту шини з дорогою. За неправильного тиску в шині ця площа зменшується».

Так, якщо тиску недостатньо, то основне навантаження припадає на плечові зони покришки, тоді як центральна частина протектора може навіть не торкатися дороги. Це погіршує керованість і розгінні характеристики авто, збільшує ризик аквапланування. Крім того, що при спущеному колесі на асфальтовій ямі або іншій перешкоді можна пошкодити не тільки шину, а й диск, є також ризик зриву покришки з диска під час крутого повороту.

Також фахівець розповів, що якщо шина перекачана, то навпаки, краї протектора піднімаються, все навантаження йде на центральну зону, і пляма контакту звужується до центру, що призводить до зменшення зчеплення шини під час маневрів і поворотів. Зчеплення недостатнє, керованість низька, гальмівний шлях збільшується. На слизькому покритті збільшується ризик ДТП, а на дорозі з ямами і вибоїнами перекачана шина може просто розірватися.




По-друге, зміна площі плями контакту через неправильний тиск у шині призводить до нерівномірного зносу гуми: або до прискореного стирання країв протектора, або її центральної частини. Якщо тиск у покришці вищий або нижчий за норму на 20%, гума може зношуватися на 30% швидше, ніж у правильно накачаних коліс.

Останні новини:  Нові правила для автомобілістів: в Україні змінили процедуру перевірки водіїв

По-третє, недостатній тиск у шинах певною мірою впливає на паливну економічність автомобіля, оскільки у спущених коліс збільшується рівень опору коченню. Простими словами, це сила, яку автомобіль постійно долає під час руху. І що більша ця сила, то більше машині потрібно потужності, що і призводить до підвищеної витрати палива.

«Щоб уникнути всіх перерахованих неприємностей, ми наполегливо радимо підтримувати в шинах тиск, рекомендований виробником вашого автомобіля, перевіряючи його 1-2 рази на місяць. А також підкачувати або, навпаки, спускати тиск залежно від того, яке вагове навантаження на машину очікується в найближчій тривалій поїздці. Знову ж таки, виходячи з рекомендацій автовиробника», – підсумував експерт.


wheel-news.com

Останні новини:  Понад 2 млн автомобілів Audi отримають штучний інтелект