Учені хочуть забрати частину атмосфери Марса: навіщо це потрібно (фото)

27.06.2024   08:30    243

Секрети Червоної планети зберігають не тільки каміння на її поверхні, вважають учені.

Марс посідає особливе місце в дослідженні Сонячної системи. Поки що це єдина планета, де вчені збираються виявити сліди стародавнього інопланетного життя. Зараз марсохід NASA Perseverance вивчає кратер Езеро на Марсі, де в далекому минулому була вода в рідкому вигляді. Якщо там була вода, значить планета могла бути придатною для життя. Щоб це з’ясувати, марсохід збирає зразки місцевої гірської породи, яка в найближчому майбутньому має бути доставлена на Землю. Але вчені з NASA вважають, що секрети Марса ховаються не тільки в його каменях, пише Universe Today.

Останні новини:  У Норвегії знайшли поховальний корабель вікінгів

Марсохід Perseverance вирушив на Марс 30 липня 2020 року й успішно приземлився в кратері Єзеро 18 лютого 2021 року. Це місце було обрано не випадково, адже там було виявлено ознаки існування води в рідкому вигляді мільярди років тому. Якщо на Червоній планеті колись існувало примітивне позаземне життя, то кратер Єзеро є чудовим місцем для пошуків ознак його існування.

Марсохід Perseverance вже зібрав багато зразків місцевої гірської породи і можливо збере ще. На ці зразки з нетерпінням чекають науковці, але їхнє відправлення на Землю відбудеться тільки в наступному десятилітті. На сьогодні марсохід уже зібрав і залишив на поверхні планети 24 титанові трубки зі зразками. Але в них знаходяться не тільки каміння і пил. Там також є і зразки марсіанської атмосфери.

Останні новини:  Найбільші метеоритні кратери України: де вони знаходяться
марсохід Perseverence Fullscreen
Марсохід Perseverance вирушив на Марс 30 липня 2020 року й успішно приземлився в кратері Єзеро 18 лютого 2021 року. Це місце було обрано не випадково, адже там було виявлено ознаки існування води в рідкому вигляді мільярди років тому
Фото: NASA

За словами вчених з NASA, секрети Марса зберігають не тільки каміння, а й атмосфера. Хоча вона майже повністю складається з вуглекислого газу, у ній також є домішки й інших газів. Інформацію про нинішній і минулий клімат можна отримати з цих газів, але також можна дізнатися про еволюцію атмосфери Марса за допомогою аналізу гірських порід. Є одна особливо важлива трубка, повністю заповнена газом з атмосфери.




Оскільки зразок може перебувати на поверхні Марса протягом багатьох років, захоплений газ буде взаємодіяти з гірською породою в трубці. Взаємодія припиниться тільки тоді, коли трубки відкриють вже на Землі. Вчені сподіваються дізнатися більше про рівні водяної пари поблизу поверхні Марса.

Останні новини:  Знайдено першу тварину, якій не потрібен кисень для виживання
марс зразки Fullscreen

Інтерес становить не тільки водяна пара, а й рівні газових домішок. За допомогою аналізу зразків газу можна визначити, чи є в них такі гази, як неон, аргон і ксенон, які не є хімічно активними газами. Оскільки ці гази не вступають у реакцію, їхня присутність у зразках може багато чого розповісти про атмосферу Марса. Відомо, що в минулому Червона планета мала набагато щільнішу атмосферу, але невідомо, чи була вона там завжди, чи виникла пізніше.