Супутники Starlink при падінні можуть руйнувати озоновий шар Землі

24.06.2024   05:30    415
При згорянні такі супутники викидають в атмосферу тонни оксиду алюмінію, що в найближчі роки може перевищити природній атмосферний рівень в 6,5 разів.

Дослідники з Університету Південної Каліфорнії виявили, що супутники зв’язку, зокрема Starlink, можуть суттєво шкодити озоновому шару Землі, коли падають з орбіти. Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі Geophysical Research Letters, повідомляє Independent.

Згідно з дослідженням, такі супутники викидають в атмосферу велику кількість газу оксиду алюмінію, який може руйнувати озоновий шар.

Останні новини:  Китайська космічна ракета, що впала на село, вибухнула смертельними хімікатами (відео)

Учені попереджають, що оксиди можуть залишатися в атмосфері та руйнувати озоновий шар протягом десятиліть.

Дослідники кажуть, що ці супутники сконструйовані таким чином, щоб згорати в атмосфері після закінчення терміну служби приблизно у п’ять років. Науковці порахували, що невеликий супутник під час згоряння виробляє близько 30 кг оксидів алюмінію. За словами вчених, лише у 2022 році падіння супутників могло принести в атмосферу близько 17 тонн крихітних частинок оксиду алюмінію.

Наразі на навколоземній орбіті перебувають понад 8000 інтернет-супутників, з яких близько 6000 належать компанії американського мільярдера Ілона Маска SpaceX. Тим часом попит на глобальне інтернет-покриття стимулює збільшувати запуски малих супутників зв’язку. Так, тільки SpaceX має дозвіл на запуск ще 12 000 Starlink. Amazon та інші технологічні гіганти також планують у найближчі роки запустити тисячі своїх супутників.

Останні новини:  Енергетики майбутнього: у Китаї створили революційний термоядерний реактор

За оцінками дослідників, якщо ці плани справдяться, через падіння супутників щороку буде викидатися понад 350 тонн оксидів алюмінію. Це майже на 650% перевищує природній атмосферний рівень і завдасть значної шкоди озоновому шару, життєво важливому для виживання на Землі. Він поглинає шкідливе ультрафіолетове випромінювання Сонця, яке може спричинити рак шкіри та навіть порушити врожайність сільськогосподарських культур і зашкодити виробництву їжі.