Китайська космічна ракета, що впала на село, вибухнула смертельними хімікатами (відео)

28.06.2024   08:30    263

Викинуті хімічні речовини вважаються смертельно небезпечними для людей.

Після успішного запуску в космос ракети-носія Чанчжен-2С, який відбувся 22 червня, прискорювач першої ступені ракети впав і вибухнув поруч із селом на південному заході Китаю. Під час падіння ракети в небі було видно темно-жовту хмару диму. Експерти кажуть, що ці хімікати, які вирвалися з уламка ракети є дуже токсичними і можуть бути смертельними для людей, пише Gizmodo.

 

Ракета-носій Чанчжен-2С успішно відправила на орбіту космічний апарат для вивчення гамма-сплесків, створений спільними зусиллями вчених Китаю і Франції. Але незабаром після запуску, як передбачається, прискорювач першого ступеня космічної ракети впав поруч із селом на південному заході Китаю. У соціальних мережах з’явилося багато відеороликів, на яких зафіксована ця подія, що, природно, дуже налякала місцевих жителів. На відео видно безконтрольне падіння хмари ракети і водночас у небі видно хмару жовтого диму, що виходить із прискорювача, який падає.

Останні новини:  Сонячна пляма втретє повернулась до Землі: чим це загрожує людству
ракета Китай Fullscreen
У соціальних мережах з’явилося багато відеороликів, на яких зафіксована ця подія, що, звісно, дуже налякала місцевих жителів…
Фото: Скриншот

Китайська влада не повідомила, чи є постраждалі люди, а також невідомо, чи була заподіяна якась матеріальна шкода. Завдяки відеороликам видно, що з прискорювача ракети стався викид палива і, судячи з кольору, це, найімовірніше, тетраоксид азоту.

За словами американського астрофізика Джонатана Макдауелла, ця хімічна речовина є сильним окислювачем, який використовують у ракетних двигунах. Але вона є дуже токсичною і може бути смертельною для людини.




Такий окислювач для ракетного палива почали використовувати ще в 50-х роках у колишньому СРСР і США. За словами Макдавелла, згодом його стали використовувати набагато рідше через велику токсичність. У разі потрапляння на шкіру, в очі або дихальну систему він може зруйнувати тканини людини, а при вдиханні через легені може призвести в крайніх випадках до смерті.

Останні новини:  В Іспанії археологи випадково натрапили на алфавіт давно зниклої цивілізації

«Це досить страшно, але саме так китайці ведуть справи. У них інший рівень прийнятного суспільного ризику», — каже Макдавелл.

У більшості країн космодроми розташовані далеко від населених пунктів і безлюдних районах або ж у прибережних районах, щоб перші ступені ракет могли контрольовано падати в океан. Але в Китаї три космодроми, зокрема й Січан, з якого було запущено ракету Чанчжен-2С, розташовані всередині країни. Тому уламки ракет зазвичай падають поруч із населеними пунктами, як це сталося нещодавно. Хоча в Китаї є ще один космодром, Веньчан, розташований на острові Хайнань у Південно-Китайському морі.

Останні новини:  В Австралії вчені знайшли череп вимерлого крокодила віком 8 млн років

Відомо, що в китайських ракетах-носіях наступного покоління використовуватимуть гас і рідкий водень, таким чином відмовившись від токсичного палива. Але досі в Китаї ракети з такими речовинами все ще запускають у космос.

За словами Макдауелла, ймовірно, в найближчі 10 років Китай припинить використання старих ракет. Але поки що, запуски таких небезпечних для людей ракет відбуваються приблизно раз на тиждень.