Енергетики майбутнього: у Китаї створили революційний термоядерний реактор

27.06.2024   21:30    1471

Бурхливий розвиток сучасних технологій провокує у світі високий попит на електроенергію. Водночас для її видобутку досі не рідко використовується викопне паливо. Та продуктом такої генерації, окрім власне електрики, є чимала кількість вуглецю який потрапляє до атмосфери. А це шкодить довкіллю і посилює глобальне потепління.

Тому нині є величезна потреба у більш екологічних способах отримання електроенергії. Звісно наразі активно використовуються сонячні, вітрові та гідроелектростанції. Та така генерація не стабільна. Адже вона залежить від багатьох не підконтрольних людині факторів. Також світ активно використовує енергію мирного атому. Її видобування не пов’язане з викидами вуглецю. Але АЕС можуть бути досить небезпечними. Ще однією проблемою атомної енергетики є труднощі зі зберіганням відпрацьованого радіоактивного палива.

Останні новини:  Таємницю Тунгуського метеорита пояснено: у Землю врізався зовсім не астероїд

Врятувати ж екологію та отримати достатньо електрики можна буде після переходу людства на термоядерні реактори. Вони здатні генерувати практично невичерпну енергію не шкодячи довкіллю. Тому науковці в усіх куточках світу змагаються за першість у створенні таких технологій.

Слід пояснити, що термоядерний синтез полягає у злитті за надвисоких температур атомів водню в атоми гелію. Така реакція супроводжується виділенням чималої енергії. На розробку цих технологій людство надихнуло Сонце. Саме у ядрах зірок відбуваються подібні процеси. Отже можна сказати, що вчені в певному сенсі намагаються в мініатюрному  масштабі відтворити зірку на Землі.

Останні новини:  Вчені встановили, що Влад Цепеш, відомий як Дракула, був вегетаріанцем

Для досягнення такої мети необхідна розжарена плазма яка утримуватиметься у спеціалізованих реакторах. Такі реактори називають  токамаками. Створити плазму високих температур можна згенерувавши потужне магнітне поле.

Зазвичай токамаки мають досить великі розміри, а їхнє будівництво коштує чималих грошей. Проте китайській енергетичній компанії Energy Singularity вдалось значно зменшити розмір та вартість токамака. Розробка отримала назву HH70. Як стверджують в енергокомпанії розмір їхньої установки має лише 2% у порівнянні з іншими експериментальними термоядерними реакторами. Завдяки невеликим розмірам та порівняно низькій вартості такий токамак може стати основою для побудови новітніх комерційних електростанцій.




Щоправда поки що китайська розробка має суттєвий недолік який потребуватиме вирішення. Співвідношення згенерованої термоядерним реактором HH70 енергії до витрачено енергії на забезпечення його роботи лише 1,53. Тобто ККД такого токамаку занадто низький. Проте розробники Energy Singularity обіцяють до 2027 року створити токамак зазначене  співвідношення для якого сягатиме 10.

Останні новини:  Недооцінена небезпека. Потепління океану впливає на льодовики сильніше, ніж усі думали