Вчені виявили ще одне таємне призначення Стоунхенджа

19.04.2024   11:51    1072

Під час зимового сонцестояння розташування Стоунхенджа збігається з заходом сонця, а під час літнього сонцестояння — зі сходом сонця. Археологи вважають, що мегалітична споруда має ще одне таємне призначення, пише IFLScience.

Суть висунутої ними гіпотези зводиться до того що, що пам’ятник часів неоліту міг бути створений з метою відображення місячної нерухомості. Помітна зупинка Місяця вплинула на культуру того часу.

Останні новини:  Археологи здивувалися великій могилі з рештками жінок і скарбами в Німеччині

Кожні 18,6 років природний супутник Землі добирається до найпівденнішої чи найпівнічнішої осі. У небі він переміщається із півночі на південь. Протяжність діапазону залежить від кута місячної орбіти.

Наступна велика місячна зупинка відбудеться у січні наступного року. Один із каменів мегаліту збігається зі сходом Місяця на півдні під час зупинки. З огляду на рідкість цієї події археологи розраховують підтвердити свою гіпотезу в січні 2025 року. На їхню думку, під час місячної нерухомості можна буде побачити «вирівнювання» пам’ятника стосовно крайніх положень сходу та заходу природного супутника.



За словами професора Клайва Рагглса, який є одним із авторів дослідження, архітектурний зв’язок між Стоунхенджем і Сонцем відомий давно, проте про зв’язок пам’ятника з Місяцем відомо мало. Розташування каміння співвідноситься з екстремальними положеннями супутника. Про те, чи це випадковий збіг або навмисний, вчені з усього світу сперечаються багато років.




inforoom.com.ua

Останні новини:  Науковці застосували революційний метод повітряних потоків для навчання роботів-гуманоїдів