Пішли своїм шляхом: Республіка Корея випробувала власний аналог ATACMS, створений в інтересах Польщі (ВІДЕО)

02.05.2024   16:18    883

Республіка Корея провела випробування модернізованої високоточної тактичної ракети класу «земля — поверхня» KTSSM-I, відомої в експортній версії як CTM-290.

Як інформує агентство Yohnhap із Сеула, випробування модифікованого варіанта ракети відбулося на полігоні Агентства оборонного розвитку в окрузі Теан, розташованому за 109 кілометрів на південний захід від столиці країни, повідомляє АрміяInform.


Корейські ЗМІ вперше опублікували кадри запуску балістичної ракети CTM-290, створеної в інтересах Польщі. Ракету було запущено з польської пускової установки Homar-K у присутності представників польського уряду.

Дальність та характеристики бойової частини ракети CTM-290 аналогічні характеристикам нової американської балістичної ракети ATACMS. Завдяки 239-міліметровій ракеті та іншим моделям ракет бойові можливості Війська Польського значно зростуть.



Балістична ракета СТМ-290 є експортним варіантом удосконаленої ракети Ure-I, яку можна розглядати як проміжне рішення між існуючою ракетою Ure-I/KTSSM Block-I та ракетою, що розробляється Ure-II/KTSSM Block-II.

Останні новини:  Окупанти зайняли лікарню у Вовчанську, ЗСУ контратакували (відео)

За конфігурацією та зовнішнім виглядом її планер аналогічний 600-міліметровій Ure-I/KTSSM Block-I, але має покращені характеристики й може запускатися з модифікованої пускової установки Homar-K зі збільшеною дальністю до 290-295 км.



Homar-K — спеціально розроблена ракетна система залпового вогню, включає пускову установку К239 і шасі вантажівки Jelcz P883.57 8×8. Оснащений польською системою управління вогнем TOPAZ, вона підтримує як південнокорейську керовану ракету CGR080 калібру 239 мм, так і тактичну балістичну ракету CTM-290.

Останні новини:  ССО на Харківському напрямку штурмом взяли будинок і захопили в полон росіян (відео)

Ракета, яка пройшла тестування, несе проникну та термобаричну бойові частини комплексу. На відміну від Ure-II/КЦСМ Block-II, яка, як планується, буде нести третій тип бойової частини — фугасну. Ure-I/KTSSM Block-I — це одноступінчаста тактична балістична ракета класу «земля — земля» калібру 600 мм з дальністю польоту 180 км, її боєголовки призначені для ураження північнокорейських бункерів та укріплень.

Запуск балістичної ракети СТМ-290. Фото: TWZ

Південна Корея дуже зацікавлена в завоюванні європейських ринків шляхом будівництва збройових заводів у Польщі. Об’єднані Арабські Емірати та Саудівська Аравія вже оперують неоголошеною кількістю ракетно-артилерійської системи далекої дії K239 Chunmoo та планують придбати цю балістичну ракету.

Останні новини:  Захід перекриває можливості Росії обходити санкції — подробиці (ВІДЕО)

У вересні 2023 року південнокорейська Адміністрація програми оборонних закупівель оголосила про виділення 290 млрд південнокорейських вон ($218 млн) на розробку до 2027 року далекобійної ракети з радіусом 300 кілометрів і більшим потенціалом ураження.

KTSSM-I з GPS-наведенням здатна пробивати захищені підземні бункери та тунелі.

KTSSM-I розроблялася у 2014-2019 роках південнокорейською корпорацією Hanwa Defense спільно з Агентством оборонного розвитку, що фінансується державою. Серійний випуск розпочався 2020 року.