Стало відомо, який автомобіль кардинально змінив американський автопром

01.07.2024   13:15    455

На перший погляд Ford Thunderbird дев’ятого покоління виглядає як будь-який інший автомобіль початку 80-х років. Не можна сказати, що він був особливо привабливий або приніс якісь особливі технології, але його роль в історії американських транспортних засобів величезна.

А саме, це була перша модель у США, яка принесла “аеродинамічній школі” великого розмаху і мала великий комерційний успіх. Нагадаємо, що наприкінці 70-х років Форд переживав серйозну кризу.

Асортимент “квадратних” автомобілів застарівав, і, хоча вони, як і раніше, подобалися покупцям, молоде покоління більше звертало увагу на більш сучасні автомобілі з Європи та Азії.

Ford Thunderbird 1983

На щастя для Форда, дизайн-студію американського підрозділу компанії очолив Джек Телнак, який останні десять років провів у Європі і тому був добре знайомий з аеродинамікою. Йому вдалося переконати керівників компанії, що такий напрямок може працювати і в Америці, і йому було надано свободу дій у той час, коли відбулися серйозні зміни в правлінні компанії (Генрі Форд II пішов у відставку і його замінив значно молодший Філіп Колдуелл).

Ford Thunderbird 1983

Телнак був одним із розробників моделі Sierra на європейському ринку і застосував той самий принцип у себе вдома. Його “лабораторною мишею”, щоб перевірити реакцію американської аудиторії, була модель Thunderbird, популярність якого на той час сильно впала.

Останні новини:  Ford готує бюджетний компактний електромобіль

Абсолютно новий Thunderbird дев’ятого покоління дебютував 1983 року і відрізнявся від свого попередника в усіх відношеннях. Насамперед це стосується дизайну, натхненного європейським підрозділом Ford, зазначу, що опір повітря зменшено з 0,50 у попередника до 0,35 у новинки. Thunderbird обзавівся ще однією новинкою, що являє собою поєднання 2,3-літрового турбобензинового двигуна і п’ятиступінчастої механічної коробки передач. Для традиційних покупців були також більші шести- і восьмициліндрові бензинові двигуни без наддуву.

Останні новини:  Мотори-мільйонники: чотири унікальні двигуни з минулого

Ford Thunderbird 1983




Усі побоювання, що машина занадто радикальна, зникли в той момент, коли Thunderbird прибув до автосалонів. Під час свого дебюту він знайшов понад 120 000 покупців, що приблизно втричі більше, ніж роком раніше, і Телнак застосував той самий принцип до деяких інших комерційно успішних автомобілів Ford, таких як Tempo і Taurus. Він також з великим успіхом представляв компанію на чемпіонаті NASCAR. Успіх цієї моделі не залишився непоміченим для конкурентів, і незабаром General Motors і Chrysler послідують за тим самим напрямком.

Останні новини:  В старому гаражі знайшли унікальні автівки часів Першої світової війни

Ford Thunderbird 1983

Примірник, який на фото, випущений 1984 року. Він оснащений безнаддувним восьмициліндровим бензиновим двигуном об’ємом 4,9 літра, потужністю 140 к.с., а коробка передач – чотириступінчастий автомат. Заводська інформація свідчить, що розгін з нуля до 100 км/год займає 9,7 секунди, а максимальна швидкість обмежена 200 км/год. Оскільки Thunderbird свого часу вважався преміум-класом, він має практично все, що можна було бажати в плані оснащення того часу. На аукціоні за цей екземпляр максимум пропонували 8111 доларів.


avtosota.com