Астрономи побачили передбачене повторне часткове руйнування зірки чорною дірою

05.07.2024   21:30    450

Астрономи зафіксували загасання випромінювання від джерела спалаху AT2018fyk, підтверджуючи модель часткового руйнування зірки надмасивною чорною дірою в далекій галактиці. Це вже друге зближення зірки з чорною дірою, і якщо вона пережила його, то в 2025 році астрономи зможуть спостерігати третє зближення. Препринт роботи доступний на сайті arXiv.org.

Зображення AT2018fyk за даними “Чандри”, Dheeraj Pasham et al. / arXiv, 2024

Події приливного руйнування виникають, коли зірка пролітає повз надмасивну чорну діру і руйнується приливними силами. Речовина зірки утворює навколо чорної діри акреційний диск, і можуть також генеруватися джети. Перші такі спалахи були зафіксовані в середині 1990-х років у рентгенівському діапазоні. Їхня розрахункова частота появи становить одну подію на 10-100 тисяч років на галактику.

Останні новини:  Нове дослідження показує, що таємничі викиди сонячних частинок можуть зруйнувати озоновий шар

Останніми роками був помічений підклас подій приливного руйнування, які демонструють повторні спалахи протягом кількох місяців або років. Це відбувається, коли зірка обертається навколо чорної діри і частково руйнується під час кожного проходження перицентру. Такі явища становлять великий інтерес для астрофізиків.

Група астрономів на чолі з Діраджем Пашамом з Інституту астрофізики та космічних досліджень імені Кавлі провела моніторинг телескопів Swift, NICER, XMM-Newton і Chandra за подією AT2018fyk у 2023 році. Мета – перевірити модель часткового приливного руйнування.

AT2018fyk спалахнула в 2018 році в галактиці з червоним зсувом 0,059. Джерело спалаху, виявлене спочатку в оптичному діапазоні, протягом 500 днів залишалося яскравим у рентгенівському та ультрафіолетовому діапазонах, потім продемонструвало різке зменшення яскравості, а через приблизно 700 днів знову підвищило рівень випромінювання. Моделювання показало, що орбітальний період зірки становить приблизно 1200 днів, і нове загасання випромінювання спостерігатиметься влітку 2023 року.




У період з 14 серпня по 11 жовтня 2023 року астрономи зафіксували падіння потоку рентгенівського і ультрафіолетового випромінювання від джерела в десять разів. Властивості цього явища добре описуються моделлю, яка передбачає, що зірка обертається на сильно витягнутій орбіті (ексцентриситет 0,99-1) з періодом 1306 днів навколо надмасивної чорної діри з масою 10^7,7 мас Сонця.

Останні новини:  На стінах 12-тисячолітніх храмів знаходять один і той самий аксесуар із майбутнього: що це (фото)

Подібна система могла виникнути з подвійної зоряної системи завдяки механізму Хіллса. Коли зірка пролітає поблизу чорної діри, остання здирає приливними силами частину зовнішніх шарів зірки, які формують хвіст уламків і акреційний потік. Загасання випромінювання свідчить про повернення зірки в перицентр орбіти, а зростання випромінювання – про збільшення акреційного потоку на чорну діру. Якщо зірка пережила друге зближення, то нове затемнення джерела має відбутися в період з травня по серпень 2025 року.

Останні новини:  Китові акули вперше пройшли ультразвукове дослідження на волі

Спостереження за AT2018fyk підтверджують модель часткового руйнування зірок під час зближення з чорними дірами. Це відкриття допомагає краще зрозуміти механізми взаємодії зірок і чорних дір, а також прогнозувати майбутні події приливного руйнування.