Відкрито новий вид динозаврів з великими рогами

24.06.2024   15:30    519

Локіцератопси жили понад 78 млн років тому. Їхні роги були найбільшими серед усіх родичів того часу.

У стародавніх болотах штату Монтана в США неподалік від кордону з Канадою виявили останки динозавра локіцератопса. Істота жила на Землі понад 78 млн років тому. За словами палеонтологів, які опублікували статтю в науковому журналі PeerJ, вид Lokiceratops rangiformis вирізняється великими розмірами та рогами. А назва означає «Рогате обличчя Локі, схоже на карибу» – на честь бога зі скандинавської міфології.

Останні новини:  Інопланетні мумії з Південної Америки: вчені вважають, що це не люди (фото)

Останки черепа виявили у вигляді безлічі зламаних частин. Фрагменти добре збереглися, проте реконструкція зайняла багато часу і виявилася складною.

Науковці з’ясували, що травоїдні динозаври локіцератопси досягали 6,7 метра заввишки й важили близько 5 тонн. Вони жили на території боліт і річок біля східного берега Ларамідії, стародавнього острова-континенту.

Новий вид з’явився щонайменше на 12 млн років раніше за трицератопса, якого палеонтологи називають його найзнаменитішим родичем. Локіцератопси були найбільшими рогатими динозаврами своєї епохи.

Останні новини:  З подрібнених фіолетових морських бактерій виходить чудове екологічно чисте добриво

«Ці прикраси на черепі – один із ключів до розгадки розмаїття різноманітності рогатих динозаврів і демонстрація того, що еволюційний відбір на демонстративність сприяв запаморочливому багатству екосистем крейдяного періоду», – сказав Джозеф Сертич, співробітник Смітсонівського інституту тропічних досліджень та Університету штату Колорадо.

Як з’ясували палеонтологи, до величезних розмірів і незвичайного малюнка рогів призвела ізоляція цього виду динозаврів на Ларамідії. Раніше вчені вважали, що в один час могли співіснувати не більше двох видів рогатих динозаврів. Але, як виявилося, в районі Монтани їх було п’ять.

Останні новини:  Енергетики майбутнього: у Китаї створили революційний термоядерний реактор

При цьому череп локіцератопса значно відрізняється від інших тварин. Його роги та волани допомагали приваблювати інших особин і залякувати суперників. Зараз реконструйований череп локіцератопса можна побачити в Музеї еволюції в данському місті Марібо.