Вчені реконструювали зовнішність найпершої жінки Homo Sapiens

27.06.2024   09:30    301

Завдяки комп’ютерній томографії вдалося відтворити зовнішність жінки Золотий кінь, що жила у Європі 45 000 років тому і чий геном є найстарішим із прочитаних серед людей сучасного типу, пише Успіх in UA.

Як показує реконструкція, вона мала масивну нижню щелепу, більш притаманну неандертальцям, повідомляє nauka.ua.

Ще 1950 року при роботі на горі Золотий кінь у Чехії у нововідкритій системі печер знайшли частково погризені тваринами останки людського черепа, які початково помилково приписали двом особам, а не одній. Зважаючи на грубі риси, спочатку антропологи вважали, що це рештки чоловіка, але ДНК-аналіз уточнив, що насправді вони мають справу з останками жінки, що отримала назву за горою, де її знайшли. Її геном став найстарішим із людей сучасного типу, який вдалося прочитати. У 2018 році науковці провели комп’ютерну томографію черепа, за сканами якої у новій роботі палеоантропологи з колегами відтворили приблизну зовнішність Золотого коня у цифровому вигляді.

Останні новини:  У Норвегії знайшли поховальний корабель вікінгів

Вчені реконструювали зовнішність найпершої жінки Homo Sapiens

Нижня щелепа жінки справді виявилася масивнішою, ніж у теперішніх людей, а об’єм мозку більшим. Імовірно, ці риси пов’язані з тим, що вона належала до популяції людей, які схрещувалися з неандертальцями.