Науковці NASA розкрили нові деталі про унікальний космічний феномен, що відбудеться цього року

24.06.2024   07:30    254

Цього літа зірка під назвою T Coronae Borealis випустить світло, яке буде видно з Землі. Це рідкісний і унікальний космічний феномен, який науковці вважають подією, що відбувається раз у житті.

T Coronae Borealis розташована на відстані 3 000 світлових років від Землі і складається з білого карлика — залишку мертвої зірки розміром із Землю — і червоного гіганта, який повільно втрачає свій водень через гравітаційний вплив білого карлика. Коли достатньо водню накопичується на поверхні білого карлика, це призводить до величезного термоядерного вибуху, який викидає матеріал у космос у вигляді сліпучого спалаху.

Останні новини:  Вчені з’ясували справжню причину загибелі населення острова Пасхи

Цей феномен називається нова, і, на відміну від супернових, він не руйнує зірку повністю, а лише викидає її зовнішні шари. Вибух у випадку T Coronae Borealis повторюється приблизно кожні 80 років, і може тривати сотні тисяч років.

Цьогорічний вибух особливо значущий через його відносну близькість до Землі. Точну дату цього космічного шоу ще не відомо, але очікується, що його буде видно протягом тижня. За словами доктора Ребекки Хаунселл, дослідниці з NASA, цю подію можна спостерігати неозброєним оком.

Останні новини:  Вчені з’ясували, коли штучний інтелект погубить людство