Іспанія готується щорічно постачати Україні до 50 БМП ASCOD: що відомо про машину (відео)

25.06.2024   20:03    806

Бронемашина є австрійсько-іспанським проєктом вісімдесятих років. Їхнє виробництво для потреб українських сил пов’язане з підписаною в травні угодою між Іспанією та Україною про військову допомогу на суму 1 млрд євро.

Уряд Іспанії розглядає можливість постачання в Україну бойових машин піхоти (БМП) ASCOD, вироблених на потужностях компанії Santa Bárbara Sistemas, яка є частиною General Dynamics European Land Systems (GDELS). Йдеться про постачання 50 машин на рік на потреби українських збройних сил. Про це 24 червня повідомило видання InfoDefensa.

Збройова компанія направила до кабінету міністрів Іспанії детальну пропозицію про щорічне виробництво до 50 БМП ASCOD. Вона стала результатом зустрічі глави іспанського уряду Педро Санчеса з представниками оборонної промисловості, яка відбулася, як повідомило видання El Comercio, у березні.

Останні новини:  Політ першого бойового дрона XQ-67A показали на відео

Крім того, пропозиція пов’язана з підписаною в травні угодою між Іспанією та Україною з безпеки, яка передбачає надання військової допомоги на суму 1 млрд євро терміном на 10 років. Зазначається, що наразі пропозиція перебуває на стадії оцінки.

Зі свого боку оглядачі Defense Express пояснили, що замовлення озброєння для України в іспанських виробників є фактичною інвестицією в національні оборонні можливості Іспанії.

«Варто нагадати, що у вересні 2023 року в «Українській бронетехніці» (входить до складу NAUDI) повідомили про початок перемовин із General Dynamics European Land Systems щодо можливості спільного виробництва ASCOD для ЗСУ», — ідеться в публікації.




Щодо питання локалізації виробництва ASCOD, то тут важливим чинником є вимоги для вироблених БМП, тим паче, що головним конкурентом іспанської бронемашини виступає шведська БМП CV90, для якої також планується виробництво до 1000 одиниць.

Останні новини:  Ретроавто на покинутій фабриці: у Німеччині виявили секретну колекцію машин (відео)
БМП ASCODFullscreen

Коротко про БМП ASCOD

ASCOD (Austrian Spanish Cooperation Development — це австрійсько-іспанський проєкт бронемашини, який стартував на початку вісімдесятих років минулого століття і спочатку розроблявся виключно австрійськими фахівцями.

БМП являє собою сучасну гусеничну бронемашину з типовим компонуванням. Двигун і трансмісія розміщені в передній частині корпусу, поруч із механіком-водієм. За силовою установкою і відділенням управління знаходиться бойове відділення з озброєнням і місцями для командира і навідника. Іспанська версія передбачає розміщення семи озброєних солдатів.

Корпус бойових машин усіх версій будується зі сталевих катаних броньових листів. Власна броня забезпечує захист від 14,5-мм куль в разі атаки спереду і круговий захист від 7,62-мм зброї. Як уніфікований елемент захисту використовуються 76-мм димові гранатомети, які можуть заряджатися осколковими боєприпасами.

Останні новини:  ГУР показало, як воїни міжнародного легіону знищуюють росіян на Харківщині (Відео)

ASCOD комплектується дизельним двигуном MTU SV-183 TE22 потужністю 600 к.с. і гідромеханічною трансмісією Renk HSWL 106C. Машина здатна розвивати на шосе швидкість до 70 км/год.

Загальна довжина БМП становить 6,83 м, ширина — 3,64 м, висота — 2,43 м, маса — 26,3 т.

Бронемашина оснащена автоматичною гарматою Mauser MK-30/2 калібру 30 мм з газовою автоматикою, що забезпечує скорострільність до 770 пострілів на хвилину. Також на озброєнні є спарений кулемет MG3. Боєкомплект становить 300 снарядів для гармати та 1890 патронів для кулемета.