Аналіз ДНК виявив, чи було жертвопринесення дітей в Імперії Майя

15.06.2024   18:30    1388

У період розквіту імперії Майя жертви людських дітей, здається, відбиралися дуже ретельно. Згідно з новим аналізом стародавньої ДНК під керівництвом дослідників з Інституту еволюційної антропології Макса Планка, обрані жертви мають щось спільне. Останки 64 осіб, знайдені всередині підземної камери, відомої як чултун, усі належали молодим хлопцям, багато з яких були близькими родичами. Серед них дві пари однояйцевих близнюків.

Це відкриття суперечить загальноприйнятим уявленням про те, що жертвами жертвоприношень були, як правило, молоді дівчата. Це важлива інформація про дитячі жертви в Чичен-Іца, глибоко в серці мексиканського півострова Юкатан.

«Подібний вік і дієта дітей чоловічої статі, їхня близька генетична спорідненість і той факт, що вони були поховані в тому самому місці понад 200 років, вказують на те, що чултун є місцем поховання після жертвоприношень, де принесені в жертву особи були поховані. вибрані з певної причини», — каже археолог Оана Дель Кастільо-Чавес з Centro INAH Yucatán.

Ми знаємо про трагічну долю дітей у чултуні з 1967 року, коли розкопки розкрили камеру та її жахливі таємниці. Імовірно, колись це була цистерна для води, чултун був розширений, щоб з’єднатися з сусідньою печерою, типом природного об’єкта, який, як відомо, пов’язаний з ритуальними жертвопринесеннями.

Деталь цомпантлі , який використовувався для демонстрації голів, у центрі Чичен-Іца. (Крістіна Воррінер)

У камері лежать останки понад 100 дітей. Але стать неповнолітніх людей важко визначити лише за формою кісток, тому думка про те, що жертви були жіночої статі, не підлягає сумніву. Однак нещодавно з’явилися докази того, що принаймні деякі з жертв були чоловіками. І із застосуванням більш складної технології ми змогли отримати та секвенувати стародавню ДНК, яку раніше було неможливо вивчити.




На чолі з імуногенетиком Родріго Баркера команда дослідників взялася за вивчення кісток Чичен-Іца, щоб дізнатися та поділитися історіями дітей, яким вони належали. Першим кроком було знайомство. Це показало, що чултун використовувався для поховання людських останків більше 500 років, з 7 по 12 століття нашої ери. Більшість останків, однак, були депоновані протягом 200-річного періоду, між 800 і 1000 роками нашої ери – розквітом культури Чичен-Іца.

Останні новини:  Землю накрила магнітна буря у 6 балів

Потім дослідники провели аналіз кісток 64 осіб, включаючи генетичний аналіз і аналіз співвідношення ізотопів, отриманих з кісткового колагену.

Ізотопний аналіз виявив не тільки те, що їли діти, але й джерело цієї їжі. Попередні дослідження показали, що деякі діти були привезені звідкись, що змусило дослідників задуматися, звідки вони прийшли. Оскільки такі елементи, як вуглець і азот, у їх раціоні замінили б частину матеріалу, з якого утворюється їхній колаген, співвідношення цих ізотопів у їхніх останках можна було б пов’язати з розташуванням джерела їжі.

Останні новини:  Розпечений купол спричинить різке підвищення температури: у небезпеці мільйони людей (фото)

Великим сюрпризом було те, що всі діти їли їжу, яку можна було знайти на місці, тобто всі вони були з місцевих громад. Але було ще більше сюрпризів. Усі досліджені кістки були від дітей чоловічої статі, і принаймні чверть із них були близькими родичами та мали подібний раціон, що свідчить про те, що вони жили в одній родині.

«Найдивовижніше те, що ми ідентифікували дві пари однояйцевих близнюків», — каже археогенетик Кетрін Негеле з Інституту еволюційної антропології Макса Планка. «Ми можемо сказати це з упевненістю, тому що наша стратегія вибірки гарантувала, що ми не будемо дублювати людей».

Останні новини:  Вчені реконструювали зовнішність китайського імператора періоду Темних віків

Це свідчить про те, що хлопчиків, ймовірно, обирали парами для ритуалів, кажуть дослідники, причому близнюки, можливо, були особливо бажаними. Однояйцеві близнюки трапляються випадково лише у 0,4 відсотка загального населення, тому дві пари в чултуні — це більше, ніж можна було очікувати.

Священний текст майя «Пополь Вух» розповідає історію про героїв-близнюків Хунахпу та Шбаланке, які мстять за жертовну смерть свого батька й дядька, які самі є близнюками, проходячи повторювані цикли ритуальних жертвоприношень і воскресінь, щоб обдурити богів підземного світу. .

«Повідомлення початку 20-го століття фальшиво популяризували жахливі історії про молодих жінок і дівчат, яких приносили в жертву на цьому місці», — каже антрополог Крістіна Воріннер з Гарвардського університету.

«Це дослідження, проведене в рамках тісної міжнародної співпраці, повертає цю історію з ніг на голову і розкриває глибокі зв’язки між ритуальними жертвоприношеннями та циклами людської смерті та переродження, описаними у священних текстах майя». Дослідження опубліковано в Nature.