Різні зображення Сонячної системи, де показано траєкторії руху планет навколо Сонця, показують не зовсім правильну інформацію. Якщо бути точнішим, то таким чином спрощується зображення орбіт планет. Технічно, навіть зараз, коли ви це читаєте, Земля не обертається навколо Сонця. Що ж відбувається насправді? Про це пише IFLScience.

Часто траєкторії руху планет Сонячної системи навколо Сонця зображують так, як це показано на відео нижче. Але це дуже спрощена версія того, що відбувається насправді.

Сонце справді є наймасивнішим об’єктом у Солоній системі, що має найбільшу гравітацію. Але гравітаційний вплив можуть чинити різні об’єкти один на одного. Наприклад, Земля має гравітацію, і ми її відчуваємо, тобто планета чинить свій вплив на нас. Але люди зі свого боку також мають крихітний гравітаційний вплив на Землю.

Уявіть собі невелику зірку, яка обертається навколо більш масивної зірки. Насправді в такій системі зірки обертаються навколо спільного центру мас, який називається барицентром. І такий барицентр існує скрізь, де більше одного об’єкта, незалежно від маси та розміру об’єктів у системі.

Останні новини:  Учені хочуть забрати частину атмосфери Марса: навіщо це потрібно (фото)

Для того, щоб краще розуміти природу Сонячної системи зі шкільної лави нам кажуть, що всі планети обертаються навколо Сонця. Але барицентр Сонячної системи розташований поруч із Сонцем, тобто об’єктом з найбільшою масою і гравітацією. Але гравітаційний вплив таких величезних планет, як Юпітер і Сатурн, а також їхній орбітальний рух, не дозволяють барицентру перебувати всередині Сонця. Тому Земля в цей самий момент технічно не обертається навколо Сонця, адже барицентр перебуває поруч із нашою зіркою. І все ж іноді, якщо точніше, то дуже рідко, загальний центр мас збігається з центром Сонця.

Останні новини:  З подрібнених фіолетових морських бактерій виходить чудове екологічно чисте добриво

Навіть Місяць обертається технічно не навколо Землі, а навколо точки, яка знаходиться на відстані приблизно 5 тисяч км від центру нашої планети. Але ця відстань поступово збільшується, адже Місяць віддаляється від нас. Хоча ці факти, ймовірно, мало вплинуть на ваше життя, це, тим не менш, є нагадуванням про те, що майже все трохи складніше, ніж вас, імовірно, вчили в школі.