Риби допоможуть перетворити поверхню Марса на родючий ґрунт

21.06.2024   20:30    930

Поки що пілотовані місії на Марс перебувають у стадії планування і невідомо, коли нога людини ступить на поверхню Червоної планети. Хоча деякі експерти припускають, що це може статися в не дуже віддаленому майбутньому. Але людям на Марсі потрібно буде щось їсти, щоб вижити. Автори нового дослідження пропонують своє рішення цієї проблеми. І допомогти в цьому мають риби, яких можна використовувати для перетворення марсіанського реголіту на родючий ґрунт, пише Universe Today.

Марс розташований від Землі на відстані понад 54 млн км і за допомогою нинішніх технологій політ в один бік займе приблизно 7 місяців. Також астронавтам потрібно прожити деякий час на Марсі, а потім повернутися назад. І весь цей час підкорювачам Червоної планети потрібно щось їсти. Автори дослідження вважають, що якщо створити на марсіанській базі акваріум для риб, то їх також можна використовувати в їжу. А багата поживними речовинами вода допоможе удобрювати і вирощувати рослини в марсіанському реголіті.

Останні новини:  У Середземному морі знайшли корабель, що затонув 3,7 тисяч років тому

Якщо ви дивилися фільм «Марсіанин» з Меттом Деймоном, то знаєте, наскільки суворими є умови на Марсі. Водночас головному герою вдалося виростити врожай картоплі в марсіанському реголіті, удобреному людськими фекаліями. У реальному житті це може бути не так практично, але існують альтернативні варіанти.

З огляду на те, що майбутнім колоністам на Марсі доведеться вирощувати свіжі продукти на місці, вчені вирішили з’ясувати, наскільки це здійсненна ідея. Атмосфера Марса складається на 95% з вуглекислого газу. На Марсі така ж тривалість дня, але для вирощування сільськогосподарських культур будуть потрібні більш тривалі періоди освітлення. Можливо воду вдасться добути з льоду, який утворюється на марсіанських каменях і всередині них. У каменях напевно зберігається вода, але є й органічні сполуки, про які відомо.

Останні новини:  Природні катаклізми загрожують більш ніж 3000 видам тварин

Вчені хотіли з’ясувати, як риба може допомогти у справі вирощування овочів і чи можна використовувати воду з акваріума для удобрення марсіанського реголіту. Для цього вони встановили аквапонну систему з рибою в акваріумах для отримання рідини, багатої на поживні речовини. Вчені виявили, що аквапонні системи не тільки сприяють вирощуванню рослин усередині самої системи, а й багата поживними речовинами вода виступає як чудове добриво.




У результаті реголіт перетворився на щось схоже на придатний для вирощування рослин ґрунт. За допомогою риб і води з акваріума вчені змогли виростити в імітації марсіанського ґрунту картоплю, помідори, квасолю, моркву та інші рослини.

Останні новини:  Шукали будинок і знайшли золото: що дали розкопки Оклендського замку (фото)