8 речей, які ніколи не слід мити з милом: думка професійних клінерів

03.09.2024   15:40    1050

Розповідаємо, які речі не можна мити з милом — напевно, про багато пунктів цього списку ти навіть не підозрювала!

Якщо ти одержима чистотою, то напевно щоразу під час прибирання відчуваєш спокусу помити все, що можна. Мило в цьому випадку здається найвідповіднішим засобом — досить сильним, щоб упоратися з брудом і жиром, але при цьому не настільки агресивним, щоб пошкодити навіть вибагливі поверхні. Однак існують предмети, чутливі до мила, — ось які краще не піддавати його впливу.

Чавунні сковорідки

Обмовимося одразу — із чавунними сковорідками ситуація неоднозначна. Вважається, що не варто мити з милом чавун, тому що антипригарний шар на ньому складається з олії. Однак покриття на сплаві заліза з вуглецем — це не звичайне масло, а полімеризоване, і воно утворює на поверхні металу міцну плівку, яку просто так милом не зашкодиш.

Останні новини:  Поради, які допоможуть вам підтримати друга, коли він переживає непростий період в житті

Нержавіюча сталь

Може здатися, що предмети з нержавіючої сталі — точно не речі, що вимагають спеціального очищення, адже цей матеріал відноситься до міцних, довготривалих і невибагливих. Однак, пояснює власник ремонтної компанії Макс Меттс, цей метал є пористим, і тому на ньому можуть залишитись сліди мила, які неможливо вивести. Так що все, що тобі потрібно, щоб упорядкувати нержавіючу сталь — це серветка з мікрофібри і трохи води.

Дерев’яні обробні дошки

Обробна дошка відноситься до кухонного начиння, яке регулярно вимагає не тільки миття, але і дезінфекції. Однак її не рекомендується мити з милом: як пояснює власниця клінінгової компанії Ліна ДаСільва, це призведе до того, що деревина почне тріскатись. Як правильно очищати речі без мила, якщо вони зроблені з дерева? Ліна радить протирати їх сумішшю білого дев’ятивідсоткового оцту та води один до одного.

Паркет

Паркетна підлога має репутацію довгожителів, проте зіпсувати їх дуже просто. Як пояснює співзасновниця компанії з обслуговування будинків Ліран Корен, мило та рідина для миття посуду можуть видалити з деревини захисні олії, прискоривши знос підлоги. На думку Лорен, для миття паркету краще використовувати спеціальні продукти або слабкий розчин оцту — одну-дві столові ложки на відро води.




Шкіряні меблі

«Якщо ви пролили каву або газовану воду на шкіряний диван, не варто хапатися за мильний розчин — коли він висохне, шкіра може потріскатися», — каже Ліна. Замість мила вона радить використовувати тканину, змочену спеціальним засобом для чищення шкіри.

Останні новини:  7 ефективних лайфхаків збільшити губи без ін’єкцій

Граніт та мармур

Що не слід чистити з милом, так це підлога або стільниця з граніту та мармуру. Ці матеріали тільки виглядають гладкими — насправді вони пористі, і мило може вбратися в камінь, залишивши пляму. Тим не менш, для чищення гранітних та мармурових стільниць можна використовувати розчин, що складається з літра теплої води та кількох крапель м’якого мила чи рідини для миття посуду.

Останні новини:  Сімм предметів ,які не можна приймати в подарунок бо вони приносять нещастя

Фрукти та овочі

Дивно, але факт: руки, вимиті милом, стануть чистими, фрукти, овочі чи ягоди – брудними. Як пояснює фахівець з безпеки харчових продуктів Університету штату Мен Джейсон Болтон, поверхня фруктів та овочів набагато проникніша, ніж наша шкіра, тому ти не зможеш повністю видалити миючий засіб і в результаті з’їж його. Мило має не той хімічний склад, щоб бути їжею. Воно може дратувати ШКТ та шкодити його мікробіому», — каже Болтон.

Як показують дослідження, овочі та фрукти достатньо помити звичайною проточною водою — вона видаляє від 90 до 99 відсотків хвороботворних мікроорганізмів, включаючи кишкову паличку, сальмонеллу та листерію. У випадку з огірками, яблуками, динею, цитрусовими та коренеплодами можна користуватися щіткою – тільки не забувай регулярно її дезінфікувати!