Вчені розгадали таємницю дивовижних рожевих пляжів Австралії

16.06.2024   12:30    745

Дослідники нарешті розкрили таємницю рожево-гранатних пляжів Південної Австралії й вона привела їх до раніше невідомої великої геологічної події.

Південна Австралія відома своєю любов’ю до рожевого принаймні в кількох речах, таких як знамениті рожеві озера і кілька рожевих пляжів на півостровах Йорк і Флер’є. На деяких пляжах рожеві піщинки вкрай рідкісні, а тому ледь помітні, але на інших вони забарвлюють узбережжя в рожевий, пише IFLScience.

Раніше вчені встановили, що рожевий відтінок піску надає розпорошений гранат, що розбився об каміння, проте вчені ніяк не могли знайти його джерело. Але в новому дослідженні вчені вирішили виправити ситуацію, а спроба виявити джерело привела їх у малоймовірне місце, поховане в льоду, яке розташоване за тисячі кілометрів від нього.

 

Умови для виробництва граната зустрічаються на Землі не часто, а тому вчені зосередилися на пошуку місць, де міг з’явитися гранат, а потім простежили шлях, яким він досяг австралійських пляжів.

Останні новини:  Вчені з’ясували, що буде, якщо на Землю впаде гігантський астероїд

У Південній Австралії виявили два джерела граната. Одне з них з’явилося 514-490 мільйонів років тому, коли неподалік утворився складчастий пояс Аделаїди; інше — з’явилося між 3,3 і 1,4 мільярда років, коли виник кратон Гоулер, що нині становить центр штату.

У своєму дослідженні команда з Університету Аделаїди вперше застосувала метод використання лазерів для датування лютецію-гафнію. Використовуючи цей метод, вчені змогли показати, що деякі зерна граната на пляжах Південної Австралії не належать до жодного з цих двох джерел. Однак найпоширеніші зерна віком 570-590 мільйонів років тому.

За словами співавтора дослідження Шармейн Верхарт, вони виявили, що гранат на австралійських пляжах надто старий, щоб з’явитися зі складчастого поясу Аделаїди, що руйнується, і надто молодий, щоб прийти з кратона Гоулер.




Відомо, що для формування граната потрібні високі температури, а це, як правило, пов’язано з утворенням гірських поясів. Науковці звернулися до історії та виявили, що був час, коли кора Південної Австралії була відносно прохолодною та не гористою. Водночас гранат руйнується через перебування в морському середовищі, а тому, ймовірно, шукати слід було не надто далеко.

Останні новини:  В Ізраїлі морських черепах вилікували майонезом від отруєння мазутом

За словами співавтора дослідження, доктора Стейну Глорі, вчені виявили, що формація мису Джервіс, що перекривається з півостровом Флер’є, містить змішану породу пісків і граната віком 590 мільйонів років, що досить близько до того, що шукали вчені.

У результаті вчені дійшли висновку, що Південна Австралія в той період була занадто неактивна, щоб виробляти власний гранат. Команда вважає, що насправді він прийшов з Антарктиди, коли вона була приєднана до Австралії як частина Гондвани.

Останні новини:  Енергетики майбутнього: у Китаї створили революційний термоядерний реактор

Нам мало що відомо про гірські породи Антарктиди, оскільки континент вкритий неймовірною кількістю льоду, проте гранат потрібного віку вже був знайдений у відслоненні Трансантарктичних гір, які розділяють Східну і Західну Антарктиду. Учені вважають, що мільйони років тому транспортування льоду зруйнувало корінну породу і перенесло «вантаж граната» на північний захід, до кордону з нинішньою Австралією.

Передбачається, що гранат був утворений у період потовщення земної кори в Східній Антарктиді, що було першим етапом великого горотворення. За словами Глорі, їм із колегами фактично вдалося виявити велику подію горотворення, про яку раніше не було відомо.