Кліматологи стурбовані тепловою хвилею, що накрила Європу: подробиці

03.08.2024   20:50    37

Кліматологи стурбовані так званою «тепловою хвилею», що встановлювала глобальні температурні рекорди у липні 2024 року та досі «накриває» деякі регіони Європи. Дехто навіть заявляє про «зрив Олімпійських ігор» на тлі спеки.

РБК-Україна розповідає, до чого тут Олімпійські ігри й чим саме стурбовані науковці.

Що не так з погодою в Європі

Нещодавно в науковому товаристві World Weather Attribution (WWA), яке досліджує екстремальні метеорологічні події та кліматичні зміни на Землі в цілому, заявили, що зависокі температурні показники «поставили під загрозу спортсменів і вболівальників на Олімпіаді в Парижі».

Останні новини:  Науковці відкрили комету, яка могла спровокувати на Землі вічний льодовиковий період

За словами співзасновниці WWA та провідного кліматолога й спеціаліста з екстремальних погодних явищ Фредеріки Отто «зміни клімату зруйнували Олімпійські ігри» (коли температура повітря перетнула позначку в 35 градусів за Цельсієм, деякі спортсмени навіть почали одягати на плечі мішки з льодом).

«Якби атмосфера не була перевантажена викидами від спалювання викопного палива, Париж був би приблизно на 3°C холоднішим і набагато безпечнішим для спорту», — додала вона.

Науковці стверджують, що «теплова хвиля», яка накриває нині Францію та деякі країни Середземномор’я, була б неможливою без суттєвих кліматичних змін.

Останні новини:  Вчені реконструювали зовнішність венеціанського мандрівника Марко Поло

На їхню думку, високі температури останніх днів пов’язані з так званим «місячним перегріванням», яке було б «практично неможливим» без антропогенних змін клімату.

Про що свідчать проведені дослідження

У межах проведених останнім часом спостережень, вчені досліджували рекордні температури у країнах Європи та Середземномор’я. Згідно з їхніми даними, таке погоднє «кипіння» призвело до загибелі щонайменше 23 людей і стало причиною великих лісових пожеж.

«Екстремальні температури, досягнуті в липні, були б практично неможливі, якби люди не нагрівали планету, спалюючи викопне паливо», — наголошують кліматологи.




Вони оприлюднили також карти:

  • середніх добових температурних показників у липні 2024 року
  • температурних аномалій липня 2024 відносно липня 1991-2020 років
Останні новини:  Вчені знайшли на Марсі неспростовні докази існування життя

Кліматологи стурбовані "тепловою хвилею", що накрила Європу: подробиці

Середньодобові температурні показники липня 2024 (карта: worldweatherattribution.org)

Кліматологи стурбовані "тепловою хвилею", що накрила Європу: подробиці

Температурні аномалії відносно попередніх років (карта: worldweatherattribution.org)

За словами вчених, з-поміж усіх екстремальних погодних явищ, посилених кліматичними змінами, хвилі спеки вважаються найсмертоноснішими.

Насамкінець у World Weather Attribution попередили, що екстремальні погодні явища — «більше не рідкість».