Ракети з Ірану. Нова поставка для армії Росії

11.09.2024   14:41    437

Ракети з Ірану. Нова поставка для армії Росії

Фото: Getty Images

Иран продолжает военную поддержку российских агрессоров

Представники ЄС заявили, що бачили докази того, що Іран постачає Росії балістичні ракети.

Іран знову поставив до Росії балістичні ракети. Про те, що понад 200 ракет Fath-300 або Fath-360, які можуть вражати цілі на відстані до 112 км, були доставлені до Росії морем спочатку повідомила британська Times, а потім підтвердили офіційні джерела в Україні та на Заході.

Нові можливості для окупантів

Як повідомило The Times джерело в українських Збройних силах, вантаж прибув на російському судні в один із портів Каспійського моря. Джерело переконане, що Fath-300 розширить можливості Москви щодо завдання ударів по українських містах з великих дистанцій.

Останні новини:  У Сирії бійці ГУР атакували російську базу безпілотників

Як вважають українські джерела, іранська угода з Кремлем ще раз підтверджує необхідність України мати можливість застосовувати західну зброю великої дальності (наприклад, ракети Storm Shadow британського виробництва) за ключовими цілями на території Росії.

Росіяни навчатимуть використання Fath-300 іранських інструкторів на навчальному полігоні Ашулук (Астраханська область).

У The Times вважають, що Тегеран продовжить організовувати постачання зброї до Росії навіть незважаючи на ризик додаткових західних санкцій.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив у вівторок, що десятки російських військовослужбовців пройшли в Ірані навчання за використанням ракет FATH-360, і, ймовірно, вже протягом кількох тижнів Росія застосує їх проти України.

Останні новини:  Маска здивував замах на Трампа

Держсекретар США попередив, що іранські ракети дадуть Росії додаткові можливості та більшу гнучкість, оскільки, за його словами, тепер Росія зможе використати свій власний арсенал для поразки цілей за лінією фронту, а іранська зброя для поразки ближчих цілей.

Реакція

Україна заявила, що розгляне варіанти подальших взаємин з Іраном аж до повного їхнього розриву, якщо Росія застосує для обстрілу українських територій поставлені Тегераном балістичні ракети.

“Я не буду зараз вдаватися до подробиць, що саме ми маємо на увазі під серйозними наслідками, щоб не послабити нашу дипломатичну позицію. Але можу точно сказати, що на розгляді абсолютно всі варіанти, включно з тим, про який ви запитуєте”, — заявив офіційний представник МЗС Георгій Тихий на запитання преси, чи може Київ розірвати зв’язки з Тегераном.




У Брюсселі заявили, що представники ЄС отримали докази того, що Тегеран постачав РФ балістичні ракети для використання в Україні.

Останні новини:  Естонський акробат вперше в історії перейшов по канату через Босфор

Версія Ірану

8 вересня член комітету з питань національної безпеки та зовнішньої політики іранського парламенту Ахмад Ардестані в інтерв’ю виданню Didban Iran заявив, що Іран бартером відправив до Росії балістичні ракети.

У той же час, представник міністерства закордонних справ Ірану Насер Канаані заперечує передачу Тегераном балістичних ракет Москві.

korrespondent.net




1111529