Експерт розвіяв популярне твердження про ненадійність турбованих двигунів

12.09.2024   00:23    813

Багато автомобілістів досі вірять у міф, що турбовані мотори не такі надійні порівняно зі звичайними «атмосферниками». За словами моториста, ця думка помилкова. Стереотип про те, що наддувні агрегати ненадійні виник ще на початку 80-х років минулого століття. Тоді подібні двигуни тільки почали з’являтися. А ось про сучасні двигуни такого сказати не можна.

Останні новини:  Українських водіїв хочуть штрафувати на 34 тис. грн: за що каратимуть

У оснащення сучасних наддувних агрегатів входять посилені шатуни та поршні, а також ефективна система охолодження днища поршнів. Крім того, у них використовується спеціальна головка блоку циліндрів. А при виготовленні механізму газорозподілу виробники використовують матеріали, стійкі до високих температур. Ще двигуни стали менше схильні до такого явища, як «турбояма». Його усунули за рахунок застосування подвійного чи потрійного наддуву. А через те, було зменшено діаметр роторів турбіни, машини з такими моторами стали краще розганятися.

Останні новини:  Вантажівки Renault Trucks отримали кузовні надбудови від українських майстрів

Окремо фахівці зазначають, що наддувні агрегати не є «ненажерливими» порівняно з атмосферними ДВЗ з аналогічною потужністю. Навпаки, вони витрачають на 15-30 відсотків менше горючої суміші. Зрештою, сучасні турбомотори можуть продовжити роботу навіть після поломки системи наддуву. Якщо це станеться, електроніка просто обмежить функціонування двигуна до мінімальних потужностей та оборотів. Водночас на «приборці» загориться відповідний значок Check Engine. Ще в турбовані агрегати не завжди необхідно заливати високооктанове пальне.

Останні новини:  Найдешевший електрокросовер Peugeot почали продавати в Україні


wheel-news.com






1111529