Знайдений в Японії 1300-річний шматок дерева виявився найстарішою таблицею множення

12.09.2024   05:30    404

Шматок дерева, знайдений під час розкопок у 2001 році на місці стародавньої столиці Японії міста Фудзівара-Кьо, є набагато складнішим артефактом, ніж здається на перший погляд. Після більш ніж двох десятиліть ретельного аналізу експерти японського Національного науково-дослідного інституту культурних цінностей Нара довели, що цьому об’єкту приблизно 1300 років і що він був частиною таблиці множення.

Про це пише видання Ancient origins.

Наразі цей шматок дерева з написом є найстарішим залишком таблиці множення, знайденим на японській землі. Вважається, що табличка множення була знайдена в руїнах стародавнього палацу Фудзівара — будівлі, побудованої правителями Фудзівара-кьо, яка мала певний тип офіційного використання. Дослідники Інституту Нара вважають, що він належав адміністративній організації, відомій як гвардія Емон-фу — бюро, що відповідало за управління повсякденними справами уряду столиці.

Останні новини:  Астрономи з’ясували, за яких умов формуються суперземлі

Ця ідентифікація фактично звужує виробництво та використання дерев’яного артефакту з написами до певного моменту часу. Столиця Фудзівара-Кьо, яка побудована за зразком великих міст Китаю, була заснована в 694 році і залишалася політичним і адміністративним центром японського життя лише до 710 року. Припускають, що табличка множення використовувалася персоналом Емон-фу протягом цього періоду часу для таких обов’язків, як розрахунок податків або для організації графіків роботи державних службовців.

 

Руїни стародавньої столиці Фудзівара-Кьо можна знайти в сучасній Кашіхарі в японській префектурі Нара, уздовж південно-східного узбережжя Тихого океану. Розкопки там тривали вже досить давно, і коли в 2001 році було знайдено дерев’яну смугу з давніми японськими літерами, дослідники спочатку не були впевнені, що це було.

Коричневий шматок дерева складає приблизно 16,2 сантиметра завдовжки та 1,2 сантиметра завширшки. Вочевидь, він був відколений або відірваний від одного кута більшої таблички для множення. Попри те, що символи на його поверхні видно, експертам було важко розшифрувати їх спочатку через їх неправильну природу.




Згодом дослідники Національного дослідницького інституту Нари дослідили дерев’яну смужку за допомогою інфрачервоного сканування, і це виявилося ключем до розкриття секретів артефакту. Завдяки цим зображенням стало зрозуміло, що на табличці було вписано п’ять рядків зліва направо серії знайомих рівнянь множення, які дозволяли виконувати складні математичні обчислення. Лише деякі з цих рівнянь були видні на поверхні смужки, але їх було достатньо, щоб визначити більший візерунок.

Останні новини:  У водоспаді Каламбо знайшли рештки найдавнішої дерев’яної споруди у світі

«Якби таблиця множення була цілою, дерев’яна табличка мала б 33 сантиметри у довжину з усіма записаними рівняннями», — сказав Кунія Кувата, старший науковий співробітник Інституту Нара.

Цікаво, що дизайн таблиці множення, виявлений у Фудзівара-кьо, має більш давнє походження. Він відповідає п’ятирядковій таблиці множення, яка використовувалася в Китаї в період, коли цією країною правили династії Цінь і Хань (з третього століття до нашої ери до третього століття нашої ери).

Останні новини:  У Норвегії археологи знайшли скарб вікінгів

Оскільки загальновідомо, що китайська культура мала вплив на розвиток подій у Японії, ймовірно, дизайн японської таблиці множення було запозичено з цього джерела. П’ятирядковий дизайн у китайському контексті був удосконаленням попередніх версій таблиці множення, які містили лише два або три рядки символів.

Хоча дерев’яна смужка походить від таблички для множення, виготовленої близько 1300 років тому, дослідники Інституту Нари впевнені, що вона не перша такого типу. Вони заінтриговані можливістю того, що перші таблички для множення зі складною п’ятирядною конструкцією могли бути створені набагато раніше, можливо, під час японського періоду Кофун (300–538 роки нашої ери).






1111529