Вчені виявили нову причину масового вимирання на Землі 500 млн років тому

15.06.2024   13:30    2232

Американські вчені з Університету штату Міннесота та інших наукових установ встановили нову причину масового вимирання близько 500 млн років тому, що відбулося після так званого кембрійського вибуху – різкого збільшення кількості видів організмів на планеті, пише Успіх in UA.

Команда з’ясувала, що процвітанню життя на стародавній Землі завадила тектоніка. Масивні частини літосфери повільно стикалися, запустивши серію згубних для життя процесів. Вони були викликані підйомом магми на поверхню і викидами великої кількості вуглекислого газу, що різко змінило клімат, повідомляє cikavosti.com.

Останні новини:  Науковці з’ясували, чому зникли поселення вікінгів у Гренландії

У результаті було знищено такі групи організмів, як археоціатиди (морські губки, які будують рифи) і гіоліти (тварини з невеликими конічними раковинами).

Висновки дослідників ґрунтуються на аналізі геологічних даних з ділянок в Антарктиді та південній Австралії. Виявилося, що у двох місцях, які колись межували одне з одним у складі суперконтиненту Гондвана, спостерігалися майже ідентичні події горотворення прямо перед вимиранням.

Останні новини:  Розпечений купол спричинить різке підвищення температури: у небезпеці мільйони людей (фото)