В Україні змінили правила розподілу електроенергії: як це вплине на віялові відключення

25.06.2024   07:35    365


Відсьогодні, 24 червня, українцям пообіцяли запровадження рівномірних лімітів споживання електроенергії між областями. 

Як розповів УНІАН енергетичний експерт Геннадій Рябцев, по суті, це означає, що якщо раніше у Києві діяли найсуворіші графіки відключ25 червня в Україну повернуться дощі з грозами: де буде мокро ень серед усіх регіонів (через наявність у місті великої кількості критичної інфраструктури, яку забезпечують електрикою у першу чергу), то тепер побутових споживачів столиці відключають менше – співставно з рештою областей.

Тобто в Києві виділялася квота, ліміт, але оскільки захищених споживачів було багато, то звичайним побутовим споживачам залишалося менше електричної енергії“, – пояснює експерт в коментарі УНІАН.

Останні новини:  У Києві пасажир метро потрапив під потяг: вагон переїхав дві ноги

За його словами, раніше ліміти споживання перерозподілялися виключно за кількістю споживачів у регіоні, тепер же, відповідно до нової постанови Кабміну, при розподілі враховуються різні категорії споживачів. Простими словами, кияни почали менше страждати від наявності у місті великої кількості захищених споживачів, до яких відносяться: критична інфраструктура, органи виконавчої влади, різноманітні установи й організації, які мають важливе значення для функціонування держави.

Якщо Києві така частка (захищених споживачів – УНІАН) значно більше, тому що працюють урядові структури й все, що з цим повʼязано, то в якомусь регіоні побутовим споживачам і субʼєктам господарювання залишалося більше електричної енергії, й у них менше були перерви в енергопостачанні. Так ось, зараз виокремлено захищених споживачів. На них окремо виділяється електрична енергія, а на всіх інших – окремо. Тому це дозволяє рівномірніше розподіляти електричну енергію за споживачами й уникати ситуації, коли, наприклад, кияни ставали заручниками наявності в Києві великої кількості урядових установ“, – додав Рябцев.

Останні новини:  ЗСУ «перевірили» в боях з російською армією понад 40 видів різних західних панцерників

При цьому експерт відмітив, що відповідні зміни запрацювали не сьогодні – система перерозподілу в Україні лімітів електроенергії для споживачів відпрацьовувалася впродовж останніх декількох тижнів. Тому саме сьогодні або найближчим часом значних змін споживачі не відчують, адже вони вже відбулися.

Ця система вже відпрацьовувалася впродовж останніх кількох тижнів. Вже після ухвалення рішення Кабміном ці зміни були запроваджені операторами системи передачі та системи розподілу. Тому ні сьогодні, ні завтра нових змін не відбудеться. Бо ці зміни вже відбулися“, – сказав він.





chasdiy.org

Останні новини:  Деяким українцям взагалі не відключатимуть світло: названо регіони