Сиріла Рамафосу переобрали президентом ПАР

15.06.2024   23:41    471

 Парламент Південної Африки переобрав Сиріла Рамафосу президентом країни після коаліційної угоди між правлячим Африканським національним конгресом (АНК) та опозиційними партіями.

Про це повідомляє ВВС, передає Укрінформ.

Новий уряд об’єднує АНК Рамафоси, правоцентристський Демократичний альянс (DA) та менші партії.

У своїй промові після обрання Рамафоса привітав нову коаліцію і сказав, що виборці очікують від лідерів «дій і спільної роботи на благо кожного в країні».

Національна асамблея уклала угоду після тижнів спекуляцій щодо того, з ким АНК співпрацюватиме після втрати парламентської більшості вперше за останні 30 років, відколи на виборах минулого місяця отримала 40% голосів, тоді як DA посіла друге місце з 22%.

Останні новини:  “Війна затягується”: в NYT розкрили, яку зброю КНДР таємно передала Росії

Наступним кроком для Рамафоси буде розподіл посад в уряді, які включатимуть членів Демократичної партії.

Виступаючи в парламенті ПАР після свого затвердження, Рамафоса нагадав про першу президентську перемогу своєї партії 30 років тому.

«Ми були тут раніше, ми були тут у 1994 році, коли ми прагнули об’єднати нашу країну і досягти примирення — і ми тут зараз», — сказав він.

Альянс між правоцентристською DA і АНК є безпрецедентним, оскільки ці дві партії були суперниками протягом десятиліть.

Останні новини:  Rheinmetall отримав найбільше у своїй історії замовлення на боєприпаси

За часів Нельсона Мандели АНК очолив кампанію проти расистської системи апартеїду і виграв перші демократичні вибори в країні. Критики DA звинувачують її у спробі захистити економічні привілеї білої меншини, які вона отримала за часів апартеїду — партія заперечує ці звинувачення.

Президент України Володимир Зеленський привітав Сиріла Рамафосу з переобранням на посаду Президента Південно-Африканської Республіки.

Останні новини:  У Пентагоні зробили нову заяву про навчання українських пілотів на F-16

«Бажаю Президенту Рамафосі подальшої успішної роботи на благо народу Південної Африки. Україна зацікавлена в поглибленні нашої взаємовигідної двосторонньої співпраці», – написав Зеленський у соцмережі X.

Він також наголосив, що Україна високо цінує участь Південно-Африканської Республіки у Глобальному саміті миру та спільні зусилля щодо відновлення справедливого миру в Україні.


news-xl.net